У Тернопільській області з початком децентралізації потреба у шкільних автобусах істотно зростає. І в регіоні за останній рік їх придбали більше, ніж за весь час незалежності України. Адже реформою передбачено, що одна громада стане одним шкільним округом. За відсутності дітей у віддалених селах, за недобору їх у класах, автоматично буде зменшено кількість початкових шкіл та дев'ятирічок. Акцент планується робити на опорні школи, до яких дітей та педагогів, мають довозити на шкільних автобусах.

 

На цю ситуацію й вирішили звернути увагу на Тернопіллі, адже тут нині створено найбільше територіальних громад і реформа освіти сюди прийде найшвидше. На умовах співфінансування (70 відсотків коштів виділила держава і 30 -- органи місцевого самоврядування) нинішнього року придбали понад 30 автобусів.

 

До слова, днями в рамках робочої поїздки на Тернопільщину Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман разом із головою Тернопільської ОДА Степаном Барною та головою облради Віктором Овчаруком вручили сертифікати та ключі до шкільних автобусів директорам ще п'яти шкіл області: Нараївській Бережанського, Максимівській Збаразького, Млиновецькій Зборівського, Будківській Кременецького та Комарівській Монастириського районів. Цей транспорт держава повертає тим навчальним закладам, де його вилучили для військових потреб у зону АТО. Цьогоріч Тернопільщина отримала 18 таких шкільних автобусів не на умовах співфінансування, а виключно за державні гроші.

 

Галина МИКОЛИН.

 

Тернопільська область

 

Голос України