Поки що на найвищих рівнях, зокрема і на міжнародному, тривають дискусії щодо можливості скасування закону про заборону на експортування лісу-кругляка, на місцях знаходяться спритники, які давно розв’язали для себе цю проблему. Попри всі заборони вони рубають, продають клієнтам і вивозять деревину. Позбутись зеленого браконьєрства і контрабандного продажу сировини ніяк не вдається. Хоча і влада, і правоохоронці останнім часом пильніше стежать за цими проблемами на місцях.

 

Протягом року на Хмельниччині правоохоронні органи розпочали 81 кримінальне провадження у різних «лісових» справах. Збитки, які фігурують у них, загалом сягають понад дев’ять мільйонів гривень. До суду вже спрямовано п’ять кримінальних проваджень. Правоохоронці наводять різні факти. У Дунаєвецькому районі п’ятеро односельців зрізали на території району понад сотню дерев. Сума завданих такими діями збитків становить майже півмільйона гривень.


— Якщо ліс незаконно зрубано, його необхідно реалізувати, а вже для цього зловмисники вигадують усілякі схеми легалізації злочинно здобутої деревини, — розповів прокурор області Олег Синишин. — Ось у Білогірському районі працівники одного з комунальних підприємств придумали свою. Домовившись із такими ж ділками, вони склали неправдиві товарно-транспортні накладні про нібито реалізацію підприємцям із різних областей України понад 19 тисяч кубометрів лісоматеріалів. Вартість такої оборудки — майже 35 мільйонів гривень. Уже після цього підприємці використали ці фіктивні документи для отримання сертифікатів про те, що деревина начебто була законно вирубана на території Білогірського району. В результаті вкрадений товар був «відбілений» і готовий до експорту за кордон.


Схожі схеми зловмисники розробляли і в інших місцях.


Краде той, хто мав би оберігати


Непомітно зрубати і вивезти з діброви десятки, а то й сотні дерев практично неможливо. Зазвичай на місці злочину працюють люди, техніка, залучаються різні транспортні засоби. Цього не можуть не чути і не бачити не тільки ті, хто за своїми посадовими обов’язками мусить захищати ліс, а й місцеві жителі. «Якщо вони не сприяють скоєнню злочину, то чому не перешкоджають?» — резонно запитують правоохоронці. Адже дуже часто через такі крадіжки страждає громада: вона залишається і без насаджень, і без грошей.


Та ще гірше, коли за крадіжки беруться ті, хто мав би охороняти ліс. А прикладів таких достатньо. Так, у Славутському державному лісогосподарському підприємстві незаконно зрізали дубів більш як на сто тисяч гривень самі його працівники.


У Красилівському лісокомунальному підприємстві службові особи пішли далі, зрубавши аж чотири сотні дерев різних порід. Як зазначають правоохоронці, у цьому разі державі було завдано майнової шкоди майже на 2,7 мільйона гривень.


А ось іще факт: прокурори разом із працівниками СБУ викрили керівників, котрі відверто крали ліс. У Хмельницькому районі правоохоронці зупинили вантажний автомобіль із причепом, в якому перевозили 25 кубометрів берези без будь-яких документів. Виявилося, що товар був проданий одним підприємцем із Летичева в Тернопіль. Але звідки він узяв деревину? Хто закрив вуха, коли в лісі дзижчали пили? У чиї кишені пішли гроші за такий високоякісний товар? Тепер слідчі шукають відповіді на ці запитання у рамках кримінального провадження.


— Не зупиняє «охоронців лісу» навіть належність його до природно-заповідного фонду, — продовжив Олег Синишин. — Прокуратурою області зареєстровано кримінальне провадження за фактом незаконної вирубки понад 160 дерев цінних порід у межах лісових ділянок пам’ятки природи місцевого значення урочища «Жолоби». До того ж організували це службові особи одного з комунальних підприємств. А шкода від такого варварського поводження з природою сягнула майже мільйона гривень. Схожі кримінальні провадження відкрито в Кам’янець-Подільському та Шепетівському районах.


Цуплять дерева разом із... землею


Найбільш далекоглядні спритники розуміють: набагато вигідніше прихопити цілі лісові масиви, аніж просто вирубати дерева на них. Тож землі лісового фонду — ласий шматок. Тільки завдяки позовам Шепетівської місцевої прокуратури вдалося повернути земельні ділянки лісогосподарського призначення загальною площею  шість гектарів у розпорядження державного підприємства «Славутське лісове господарство».


У тому ж районі скасували незаконну передачу в оренду двох ставків загальною площею майже п’ять гектарів. Їх без законної підстави вилучено з постійного користування спеціалізованого лісокомунального сільськогосподарського підприємства та передано в оренду... його керівнику. За цим фактом уже розпочато кримінальне провадження. Прокурори повідомляють, що у ДП «Нігинський кар’єр» у Кам’янець-Подільському районі разом із лісом зняли ще й... родючий шар ґрунту на земельній ділянці лісового фонду площею сім гектарів.


Дуже часто злодії пояснюють свої вчинки благородними мотивами: одні начебто проводять санітарні рубки, інші розчищають виробничі території від хащів, хтось наводить лад на «нічийній» закинутій землі... А в результаті в таких «доброчинців» у кишенях опиняються сотні тисяч, а то й мільйони гривень. Водночас ті самі кошти втрачає держава і громади, що є власниками зеленого багатства. Тож правоохоронці змушені звертатися саме до людей: не будьте байдужими, почуєте гучні звуки чужої пили у своєму лісі — сповістіть про це поліцію. Давнє радянське гасло «Бережіть ліс — наше багатство» сьогодні набуває актуального значення і особливого підтексту.
 

ЦИФРА

За аналогічними фактами правоохоронцями розпочато вісім кримінальних проваджень. А загалом за такими схемами за кордон вивезено 29 тисяч кубічних метрів незаконно зрубаної деревини на суму майже 48 мільйонів гривень.

 

Хмельницький.

 

 

«Кримінальна» деревина продовжує курсувати дорогами країни і знаходить своїх покупців на чорних ринках.


Фото надано прес-службою прокуратури Хмельницької області.