У селі Старий Люблінець Підкарпатського воєводства Польщі на українському кладовищі перепоховали останки трьох борців за волю України, які були виявлені у лісі на околиці Любачева.

 

Розкопки та перепоховання організували працівники комунального підприємства Львівської обласної ради "Доля". Інформацію про поховання пошуковцям надав настоятель української церкви отець Іван Тарпацький.

 

Як розповів секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, місцева жителька у 1945--1946 роках неодноразово чула від земляків, що співробітники Служби безпеки народової у лісі, на терені Мазури, закопували закатованих українців, яких підозрювали у співпраці з підпіллям.

 

Після ретельних пошуків було проведено ексгумацію трьох останків жертв комуністичного режиму. Наступного року пошук буде продовжено. Всі необхідні дозволи від польських властей отримано.

 

У перепохованнях взяли участь генеральний консул України в Любліні Юрій Кучерявий, депутат Львівської обласної ради Олег Панькевич, представники товариства "Любачівщина" та українських громад.

 

Богдан КУШНІР.

 

Голос України