Коли дивитися суб’єктивно, то на міських вулицях безпритульних дітей не помітиш. Тобто ситуація суттєво відрізняється від тієї, що спостерігалася в 1990-х роках. Утім, проблема існує, і в Запорізькій ОДА підбито підсумки роботи з профілактики дитячої бездоглядності. Оприлюднені цифри тривожать.


Зокрема, під час профілактичних рейдів виявлено понад тисячу бездоглядних дітей. Як ідеться в офіційній доповіді начальника Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніни Матвєєвої, «із небезпечного середовища вилучено 454 дитини». Але вулиця цим небезпечним середовищем є лише в кожному восьмому випадку, а у решті — це... сім’ї. Окрім того, п’ятеро дітей знайдені підкинутими...


Найгірше ж те, що серед бездоглядних зростає відсоток дуже маленьких дітей. Нині кожна четверта дитина, виявлена під час рейдів, молодша шести років. Ще 2015-го частка таких малюків була значно меншою.


Тут важливо, як в області вирішуються проблеми маленьких Гаврошів. 65 вуличних безхатченків повернуто в сім’ї. Ще 276 дітей влаштовано до центрів соціально-психологічної реабілітації, а 102 — до закладів охорони здоров’я. Окрім того, 11 дітей шкільного віку відновили своє навчання.


Водночас на обліку служб у справах дітей перебуває 551 сім’я, де не все добре з вихованням, а часто — і з харчуванням дітей, та 998 неповнолітніх, котрі, кажучи казенною мовою, опинилися у складних життєвих обставинах. І ще: до адміністративної відповідальності притягнуто 284 особи з числа не дуже відповідальних батьків, а ще в 266 випадках останні взагалі позбавлені батьківських прав. У центрах соціально-психологічної реабілітації за 11 місяців поточного року в області перебували 753 дитини. Це більш ніж 100-відсоткове завантаження усіх наявних в області закладів такого профілю.


Наостанок трішки гарних новин. 85 дітей влаштовані в дитбудинки сімейного типу. 12 випускникам інтернатних закладів із числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування в області придбано житло. Усиновлено 89 дітей, із них іноземними громадянами — 17...

Запоріжжя.