Благодійний ярмарок «Пряничне село» організували у столиці волонтери, які допомагають онкохворим дітям. Активісти, котрі прийшли разом із дітьми, продавали новорічні пряники, виготовлені добровільними помічниками з Києва, Одеси, Львова, Полтави, Дніпра, Кривого Рогу та інших міст України. Юні учасники акції підходили до відвідувачів торговельного центру  та пропонували придбати вироби й так допомогти дітям, які потребують складного і тривалого лікування. Скриньки для пожертв швидко заповнювалися купюрами.


«Таку акцію ми проводимо в Києві втретє, а загалом ідея народилася в Донецьку п’ять років тому. Ініціатором та ідейним натхненником заходу свого часу стала Крістіна Пліска, професійний кулінар-кондитер, яка запропонувала спорудити пряничне село. Усім дуже сподобалося, ми вже стали самі вчитися пекти й розмальовувати такі вироби. А коли в 2014-му багато учасників переїхали до інших регіонів, ми вирішили продовжувати традицію, але вже в Києві. На кожному ярмарку збираємо гроші для допомоги онкохворим дітям», — каже координатор акції переселенка з Донецька Євгенія Кузнєцова (на знімку).

 


На акцію, яка відбулася днями, 70 пряників передали співробітники Державної служби зайнятості. Це вперше державна установа приєдналася до волонтерського проекту, зазначає Євгенія. Надійшли пряники навіть із Ізраїлю, куди разом із сім’єю переїхала ініціатор першого ярмарку Крістіна Пліска. Крім того, підключилися кондитери-волонтери з усіх куточків України: не лише переселенці, а й місцеві небайдужі люди. Партнером акції виступає фонд «Краб», волонтери якого постійно опікуються дітьми, хворими на рак. Солодкі вироби можна придбати й через Інтернет.


За п’ять годин ярмаркування активісти зібрали 6750 гривень. Гроші розподілять між кількома підопічними. Зокрема, допоможуть Владиславу Гуку з Луцька, якого нещодавно прооперували в Інституті нейрохірургії імені Ромоданова в Києві. У хлопчика тяжкий діагноз — астроцитома, потрібне складне лікування: хіміотерапія, променева терапія тощо. Решту коштів розділять між трьома онкохворими дітьми з Донеччини, які нині перебувають на лікуванні в столиці.

 


На знімку: учасниця благодійної акції Лілія Грач разом із юними волонтерами Катею, Алісою та Стасиком.


Фото автора.