До 110-річчя чернігівської "Просвіти" проведено круглий стіл за участю науковців, громадських діячів та журналістів.

 

Цікаві факти з минулого організації повідомили завідуюча меморіальної частини музею-заповідника Михайла Коцюбинського Марія Москаленко та доцент Чернігівського педагогічного університету імені Тараса Шевченка кандидат історичних наук Тамара Демченко.

 

Так, скажімо, до "Просвіти", очолюваної Коцюбинським, приїздили такі відомі українці, як Микола Лисенко, Дмитро Яворницький, Хведір Вовк. Закрита вона була розпорядженням російської влади, а ініціатором відновлення після падіння царського режиму став Іван Коновал. 24 квітня 1917 року пройшли установчі збори, де головою було обрано відомого адвоката, члена Державної думи Росії і Центральної Ради України Іллю Шрага.

 

"Ми наче продовжили те, на чому обірвалася діяльність "Просвіти" Коцюбинського і Шрага, проводячи українізацію школи, відкриваючи газети і видаючи книги", -- казали учасники відродження цієї найстарішої в Чернігові громадської організації про період перебудови та розпаду СРСР. Сьогодні обласну "Просвіту" очолює учасник АТО Олександр Шевченко.

 

За підсумками круглого столу вирішено ініціювати низку заходів, зокрема, встановлення меморіальної дошки на будинку міської управи (нині -- філія Нацбанку) для вшанування просвітян і громадівців, які сто і більше років тому багато зробили для міста і України.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігів.

 

Голос України