Коли в лісовому урочищі Нижні Карабаї, що біля міста Олешки на Херсонщині, «оселився» Дід Мороз зі Снігуронькою, зовсім поруч із їхньою резиденцією зненацька виявили ще одного дивовижного сусіда.

 

Дід Мороз вітається із Духом лісу.

 

Тут росте старий в’яз, і напливи на його корі сформували контури бородатого обличчя, що ніби визирає з самого дерева. «Незнайомця» одразу ж охрестили Духом лісу та його хранителем. А далі між мешканцями Олешок та сусідніх сіл пішов поголос: мовляв, якщо Дух лісу перед новорічними святами посміхається, то й наступний рік буде вдалим. Якщо ж він грізно супить брови і суворо стискає вуста — на гарний рік можна не очікувати.

 

Кажуть, два роки поспіль херсонський лісовичок посміхатися й не думав, тож і радіти було нічому. Аж ось наприкінці грудня у свою резиденцію, як зазвичай, знову примчав Дід Мороз. І насамперед відправився привітатися із старим другом — Духом лісу, котрий мирно дрімав собі між зелених сосен.

 

Поглянувши на нього та про щось із ним пошепки побалакавши, Дід Мороз запевнив усіх, хто прийшов його привітати: на обличчя Духа лісу, поза всяким сумнівом, повернулася усмішка, і налаштований він дуже доброзичливо. Тож і наступний рік Україні та українцям просто зобов’язаний принести щастя та залишити «за бортом» усі негаразди. Їх «склює» Вогняний Півень, якому теж знайшлося місце у оселі Діда Мороза.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Фото автора.

 

Херсонська область.