Місцеву пожежну команду створили у селі Велика Северинка Кіровоградського району. Підрозділ діятиме на базі місцевого сільськогосподарського підприємства "Надія". Подальше його функціонування здійснюватиметься за рахунок спільного фінансування підприємством та Великосеверинівською сільською радою. Команда відповідатиме за територію, де проживає майже 2500 осіб.

 

На знімку:

 

під час відкриття
місцевої пожежної команди
у Великій Северинці

 

Фото надано
прес-службою УДСНС
в Кіровоградській області.

 

Створенню місцевих пожежних команд на Кіровоградщині приділяється значна увага. Цей напрямок роботи є одним із пріоритетних завдань управління ДСНС в області.

 

На території області вже функціонують 82 місцеві пожежні команди. У 2016 році на Кіровоградщині також започаткували свою діяльність підрозділи місцевої пожежної охорони на території Водянської та Плетеноташлицької сільських рад (відповідно Петрівського та Маловисківського районів). Загалом необхідно 100. Під час визначення необхідної чисельності підрозділів місцевої пожежної охорони враховуються наявні небезпеки та ризики, що можуть виникати на території громади, економічна доцільність утворення пожежної команди, а також максимально допустимий час прибуття до населеного пункту, де виникла надзвичайна подія, який не повинен перевищувати 20 хвилин. Показник також коригуватиметься залежно від кількості створених об'єднаних територіальних громад.

 

Планується, що в подальшому всі наявні на території області місцеві пожежні підрозділи стануть базою для створення та функціонування центрів безпеки громадян відповідних об'єднаних територіальних громад.

 

Як показує досвід провідних європейських країн, кількість добровільних пожежних формувань має становити не менше 70% від загальної кількості професійних пожежних команд. Такий підхід дозволяє суттєво підвищити рівень пожежної безпеки, особливо -- в сільській місцевості. Тому в Україні в рамках стратегії реформування системи ДСНС формується розвинута мережа підрозділів місцевої пожежної охорони. Саме їх взаємодія з професійними рятувальниками гарантуватиме безпеку життєдіяльності населення, переконаний начальник управління ДСНС України в Кіровоградській області Віталій Миронюк.

 

Петро МЕЛЬНИК.

 

Кіровоградська область.

 

Голос України