«Тільки після Різдва діти на деякий час залишають батьків у спокої», — жартують канадці, коли завершується різдвяно-новорічний час і всюди запановує затишшя. Знижки до 90% на всі різдвяні товари, починаючи від солодощів до одягу — магазини поспішають позбутися всього, що нагадує X-mas, адже попереду інші великі свята. Але що таке День закоханих, Великдень, День подяки, Геловін, тим паче якийсь там Новий рік, поряд із Різдвом, із його справжнім шопінг-божевіллям! Таке враження, що канадці рік заощаджують гроші, щоб потім спустити тисячі доларів на декорації для дому та прибудинкової території, солодощі та делікатеси, подарунки для рідних, друзів і колег. До речі, потім ті подарунки масово повертають знову в магазини, адже всім не вгодиш.

Шкарпетки, светри і герої фільмів

Що ж канадці найбільше полюбляють дарувати? Будете сміятися: шкарпетки ще ніхто не скасовував! Проте вони не банальні, чорні — а прикрашені святковим різдвяним орнаментом, часто — в елегантних упаковках.

«Коли мій чоловік був ще живий, а наші двоє хлопців були малими, якось на Різдво я всім трьом вирішила подарувати шкарпетки. Отож, коли всі почали розпаковувати подарунки, старший син відкрив свою коробку і сказав із незадоволенням: «О, шкарпетки!», а за ним чоловік і молодший син теж розпакували свої подарунки і вигукнули із захватом: «О-о, шкарпетки!» — розповіла мені, сміючись, 70-річна працівниця магазину Емі.

Наступні зірки продажів — потворні різдвяні светри із зображеннями Сант, оленів, ельфів, сніжинок та написів «Merry Chrіstmas!». Коштують такі «витвори мистецтва» в середньому 30 канадських доларів. Їх носять тільки на Різдво, проте із величезним задоволенням.

Усі подарунки мають бути належно запакованими, тому гарний обгортковий папір, коробки, різний декор дуже затребувані.

Про іграшки — окрема розмова. Кожен дитячий відділ у магазинах буквально завалюється різноманітними іграшками. Хітами продажів стають герої чергового блок-бастера, що вийшов протягом року. Крім того, діти божеволіють від ляльок-героїв із мультфільмів. Ну і, звичайно, різноманітні машинки, конструктори та ляльки Барбі — це вподобання на всі часи.

Шалені знижки

Відразу після Різдва (26 грудня) є Boxіng Day, під час якого магазини пропонують божевільні знижки на всі товари. Тому абсолютно ніхто не залишається без жаданого подарунка.

У закладах громадського харчування, які торгують кавою і пончиками, на Різдво є традиція — дарувати каву останнім клієнтам. Також часто покупець оплачує каву і булочку для того, хто прийде після нього. Здавалося б, дрібниця, але дуже приємна.

Не дивно, що Різдво коли не святкують, то хоча б шанують усі канадці, якого б віросповідання вони не були. На власні очі бачила, як мусульманка купувала деякі різдвяні товари, якими вона планувала прикрасити свій будинок.

Із пирогами та індичкою

На Різдво прийнято збиратися великими родинами. Тому запас їжі — не зайвий. Як і в Україні під Новий рік, в Канаді на Різдво на людей нападає паніка, що не вистачить продуктів, і вони буквально штурмують супермаркети. 

Варто віддати належне канадським супермаркетам: на великі свята вони намагаються продати популярні продукти дешевше — щоб усі мали чим поласувати. Так, на Різдво можна недорого придбати індичку, фрукти, готові пироги та інші харчі.

Кутю канадці не готують, і коли я вищезгаданій Емі розповідала про цю традиційну страву, вона здивувалася. Та й передріздвяного посту тут мало хто дотримується.

Марія ХІМИЧ.

Ред-Дір (Канада).

Мал. Миколи КАПУСТИ.