На жаль, здебільшого саме дорослі ставлять дітей у глухий кут безвиході. Причому роблять це і найближчі люди, і ті, хто мав би потурбуватися про тих, кому найбільше потрібна допомога.


В одного із вихованців Новоушицької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату на згадку від родини залишилась стара хата. Після смерті матері дитина мала б успадкувати її. Проте нотаріус відмовив сироті у видачі свідоцтва про право на спадщину. Пояснив це тим, що ніяких правовстановлюючих документів на це житло не залишилось. Формально, начебто, все правильно. Але ж насправді виходить так, що у хлопчини відібрали його єдиний дім. Добре, що за спадкоємця заступилась прокуратура, і суд визнав за дитиною право власності на будинок.


Цифра


Загалом протягом року за позовами органів прокуратури було визнано право власності неповнолітніх на житло та земельні ділянки на суму понад 200 тисяч гривень. На вимогу прокурорів четверо сиріт поставлено на квартирний облік.


Як не прикро, але інтернати і заклади профтехосвіти, де навчаються найбільш вразливі категорії дітей, залишаються тим місцем, де завжди можна відшукати порушення, інколи і кримінального характеру. І все через те, що посадовці всіляко намагаються скерувати грошові потоки від різних операцій не у бюджет закладу. А потерпають діти, котрі дуже часто й без того обділені.


— Чи не найбільше порушень ми зафіксували при проведенні різного роду земельних операцій, які здійснюють керівники інтернатів і ПТУ, — розповів прокурор Хмельницької області Олег Синишин. — У таких випадках недобросовісні орендарі, як правило, застосовують схему укладання сумнівних договорів або ж використовують землі навчальних закладів поза їх призначенням. Так, Волочиський промислово-аграрний професійний ліцей уклав із товариством договір про організацію виробничого процесу в сфері виробництва сільгосппродукції. Насправді ж товариство фактично отримало право обробляти 190 гектарів та збирати з них урожай. За такою ж схемою Говорівський професійний аграрний ліцей віддав комерсантам свої 137 гектарів. І тільки завдяки втручанню прокуратури їх вдалось повернути у користування держави. Такі ж історії відбулись у Чорноострівському професійному аграрному ліцеї та Вовковинецькій школі-інтернаті.


А загалом за позовами прокурорів протягом року було звільнено від сумнівних орендарів понад тисячу гектарів землі вартістю 38 мільйонів гривень, яка належать навчальним та інтернатним закладам. Прокурори розпочали 19 кримінальних проваджень у цій сфері.


У більшості випадків діти навряд чи розуміли, що у них на очах кояться такі фінансові махінації. Однак можна не сумніватись, що більшість із них уже встигла відчути на собі, що їм не вистачає не тільки родинного тепла, а й багатьох побутових речей, модного одягу та взуття, електронних гаджетів, котрими можуть похизуватися їхні ровесники з благополучних сімей. Та що там комп’ютери — дехто навіть дешевих цукерок ніколи не наїдався досхочу.


Усіх цих дитячих радостей і задоволень їх безпосередньо чи опосередковано позбавили дорослі. Тож змалку дітлахам доводиться замислюватись над тим, як це надолужити. І дитячий мозок знаходить свої рішення, не завжди правильні та законні. Та й до чого вони ще можуть додуматись, коли перед їхніми очима саме такі приклади?

Хмельницька область.