Сесія Донецької обласної ради, проведення якої було заплановано в Маріуполі на четвер, не відбулася через відсутність кворуму. На засідання прибули лише 21 депутат зі 177. 

У раді вважають, що зібрати повноцінне засідання завадило проведення бойових дій на території області та складнощі із проїздом автошляхами. Зокрема, напередодні траса від Маріуполя до Донецька була закрита після теракту у вівторок, коли загинули пасажири автобуса. У четвер дорогу відкрили, але значна частина депутатів відмовилися від екстремальної поїздки.

«У нас півтори години, як триває дуже сильний обстріл. Це в Мар’їнському районі поблизу Курахового. Виїхати неможливо», — розповів телефоном депутат обласної ради Михайло Бугара.

Є й інші причини відсутності кворуму. Деякі народні обранці втратили зв’язок не лише з виборцями, а й із областю та нині мешкають за її межами. «Депутатів, які переїхали до Києва, навряд чи побачимо на сесії в Маріуполі. Є такі, хто взагалі за кордоном. До того ж, якщо раніше фракція Партії регіонів збиралася дуже дисципліновано, то нині немає кому цього робити», — пояснив один із депутатів.

А ті обранці, які залишилися жити на окупованій території, не ризикують залишати її, оскільки самопроголошена влада «ДНР» звинуватить депутатів у співробітництві з українською владою. Ситуація потребує нестандартних рішень. Тому обласна рада на-

правила листа Голові Верховної Ради Володимиру Гройсману із пропозицією внести зміни до Закону «Про місцеве самоврядування». Облрада просить дозволити на час АТО проводити сесії обласних і районних рад у режимі відеоконференцій.

Депутати думають також і про інші варіанти проведення сесії. Можливо, її зберуть в іншому місті, а тих обранців, які вже відійшли від громадської діяльності, попросять поступитися місцем наступним кандидатам у партійному списку. Ситуація ускладнюється тим, що вже дев’ять місяців рада залишається без голови. Попередній очільник Андрій Шишацький склав свої повноваження, а один із його заступників, Олександр Кравцов, призначений першим заступником голови облдержадміністрації. Виконуючим обов’язки голови облради є Ігор Коваль.

Донецька область.