Минулої середи «Голос України» розповів про найбільш обговорювану тему серед луганчан, що живуть на окупованій території (№14 (6519) від 25.01.2017 р. «Ватажок «ЛНР» назвав «ворожими силами» ефесбешників»). А полягає вона в тому, що крісло під ватажком місцевих сепаратистів Ігорем Плотницьким уже розгойдується з такою амплітудою, що навіть він сам відрито заявив: стосовно нього правоохоронці РФ порушили кримінальну справу.


Тоді ж ми зазначили, що неспроста з’явився із небуття перший «народний глава ЛНР» Валерій Болотов, якого Плотницький «по-тихому» змістив і самопроголосив себе «лідером молодої республіки.


Перше (а як пізніше з’ясувалося, і останнє) своє інтерв’ю після виходу з політичного анабіозу Болотов дав відомому російському інтернет-виданню «Росбалт», де одразу накинувся із критикою на Ігоря Плотницького. І такі одкровення «першому народному» коштували життя. Наприкінці минулого тижня прийшло повідомлення, що він «раптово помер»...


«Болотов розповідав у матеріалі, що саме Плотницький і його бандформування «Заря» в 2014 році обстрілювали Луганськ, створюючи видимість наступу українських військ і виправдовуючи окупацію, — написав нам до редакції луганчанин Костянтин П. — Для більшості луганчан ця «новина» зовсім не новина. Ми були здивовані тим, що це взагалі було озвучено та ще й таким само бойовиком, як Плотницький. Але навіть у той момент було складно уявити, що буквально через пару тижнів Болотов «раптом» піде з життя «від серцевого нападу».


«А все пояснюється дуже просто, — вважає луганчанин Сергій Д. — Плотницький — ставленик такої одіозної фігури, як радник президента РФ Владислав Сурков. Такий собі «сірий кардинал» при Путіні. І в його плани поки що не входить зміщати Венедиктича (Плотницький. — Авт.). А от за його опонентами стоять уже російські силовики й передусім ФСБ. Звідси й кримінальна справа, порушена проти Плотницького, і поява в медіапросторі Болотова з його одкровеннями, і практично водночас вихід великої статті, до того ж не будь-де, а в найтиражнішому п’ятничному федеральному випуску «Комсомольской правды». У матеріалі відкрито повідомляється, що «ЛНР» стрясає тотальна корупція, яку очолює сам Ігор Плотницький. А як підспівування цій статті навіть у місцевих «ЗМІ» стали публікувати «викривальні матеріали»...»


«У свободу слова, що раптом прокинулася, я не вірю, — пише луганчанка Валерія П. — З урахуванням тотальних переслідувань інакомислення в «молодій республіці» офіційний рупор сепаратистів «Луганский информационный центр» за власною ініціативою не ризикнув би викладати компромат на «керманича». Усе стає на свої місця, коли розумієш, що «Центр» підзвітний не Плотницькому, а місцевому МГБ (читай ФСБ).


Щоправда, реакція «глави молодої республіки» на ці публікації була трохи дивна. Образившись на «журналістів», він дав команду відключити в офісі «правдорубів»... опалення. І це якраз у мороз.


Можна було б посміятися над цим фактом, але коли буквально через пару днів прийшло повідомлення про несподівану смерть у Москві Валерія Болотова, то стає зрозуміло, що ситуація набагато серйозніша. І бійка в самому «русском мире» тільки починається...