За роки війни на cході Кам’янець-Подільський втратив одинадцять справжніх патріотів, вірних захисників держави. У місті не забувають про них і усіляко намагаються дбати про родини загиблих. Лише одна деталь — меморіальні дошки бійцям Миколі Гордійчуку, Аркадію Чухнову та Сергію Мелимуці, на яких увічнено їхні імена.


Та головне — турбота потрібна живим, тим, кому важко без допомоги чоловіка, батька чи сина. Торік дві сім’ї загиблих військовослужбовців — В’ячеслава Завальнюка і Аркадія Чухнова — одержали кошти на купівлю  житла, раніше квартири були придбані для Романа Наглюка та Руслана Коношенка.


У місті намагаються забезпечити своїх героїв і земельними ділянками. Та оскільки вільний земельний фонд обмежений, міська рада виділяє їх лише сім’ям загиблих і тяжкопоранених учасників бойових дій. Для цього у місті зарезервовано понад дев’ять гектарів землі. Із них 34 ділянки вже роздано, а 1,6 гектара передано у власність кооперативу «Учасники АТО».


Загалом від початку антитерористичної операції громада міста активно допомагає всім захисникам та їхнім родинам. Лише торік у рамках міської комплексної програми з міського бюджету виділили одноразову матеріальну допомогу 238 учасникам АТО та їхнім сім’ям на 88 тисяч гривень. Ще 184 бійці отримали 70 тисяч гривень допомоги.


Крім того, у місті для учасників бойових дій діє 75-відсоткова пільга на оплату житлово-комунальних послуг. Для них також гарантовані пільгові перевезення у комунальних автобусах і приватних маршрутках. А діти батьків, котрі перебувають у зоні АТО, мають право на безплатне харчування в навчальних закладах.


Кам’янчани переконані, дітей-сиріт не повинно бути. Намагаються допомогти своїм, а ще — запросили в гості чотирнадцять юних харків’ян, чиї батьки не повернулись із фронту. Для них організували екскурсії Старою фортецею, Хотинським замком, іншими музейними об’єктами, розважальну програму в альпін-парку.


А для наймолодших кам’янчан, чиї батьки ризикують життям, захищаючи країну, вже традиційними стали поїздки на відпочинок за кордон. Торік майже півсотні дітей побували у польському місті Тарново-Подгурне, де відвідали хімічну та фізичну лабораторії, побували у познанському зоопарку, відпочили в аквапарку.


Загалом проблеми бійців та їхніх родин стали близькими всій громаді міста. Люди завжди активно відгукуються на будь-яке прохання про допомогу. Щоразу в рамках ротації, коли оборонці від’їжджають у зону бойових дій, для них усі разом збирають у дорогу речі першої потреби.


Крім того, міському голові Михайлу Сімашкевичу неодноразово вдавалося знайти добродійників і за кордоном. Гуманітарну допомогу для українців передавали друзі з Чехії, Литви, Польщі, представники української діаспори в Канаді.


Війна, яка затягнулась у часі і для декого стала вже звичною, не притупила почуття співпереживання і бажання допомогти у сотень і тисяч кам’янчан. Як і в перші дні, вони готові відгукнутися на будь-яке прохання про допомогу, підтримати своїх героїв і підставити плече їхнім родинам.

Хмельницька область.

 


На знімку: міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Сімашкевич (третій ліворуч), який доставив гуманітарний вантаж у зону бойових дій, розгорнув прапор міста разом із своїми земляками.


Фото надане прес-службою Кам’янець-Подільської міськради.