Учора у Києві на Майдані Незалежності відбулася акція на підтримку незалежних адвокатів у Криму, які нині опинилися під ударом російської репресивної машини. Йдеться передусім про Еміля Курбедінова, якого ув’язнено на 10 діб через відео, розміщене на його сторінці у Фейсбуці ще у 2013 році, на якому транслювався мітинг релігійної організації «Хізб ут-Тахрір». Зайве нагадувати, що навіть з точки зору Росії у той час на півострові діяло винятково українське законодавство. Організація «Хізб ут-Тахрір» заборонена лише у двох країнах — РФ та Казахстані. Тож у 2013-му в Криму вона діяла абсолютно легально, а переслідування Курбедінова заднім числом має абсолютно іншу мету — залякати незалежних адвокатів у Криму і позбавити захисту політичних в’язнів на півострові.

 

На знімку: виступає народний депутат України Рeфат Чубаров.

 

Під час акції.

 

Тиск на адвокатів кримчан, яких переслідують з політичних міркувань, розпочався вже давно. Протягом минулого року ФСБ активно тиснуло на адвоката заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова Миколу Полозова. Спочатку у його звітах про судові засідання у соцмережах було знайдено нібито образливі висловлювання на адресу прокурора. Розпочалася перевірка, що триває й досі, а її результатом може стати відкриття кримінальної справи.


Офіс Еміля Курбедінова неодноразово намагалися обшукати. Метою так званих правоохоронців була інформація про його підзахисних — здебільшого кримських татар, яких обвинуватили в участі у діяльності все тієї ж організації — «Хізб ут-Тахрір».

Звичайно, уся ця інформація є адвокатською таємницею, яку дуже хотіли отримати (і врешті 26 січня таки отримали) співробітники ФСБ.


Проте у справжню атаку на адвокатів російська влада півострова пішла протягом останніх місяців. Головним завданням стало відсторонення Миколи Полозова від справи Ільмі Умерова. Для цього адвоката вирішили допитати у цій справі як свідка. Численні заяви про незаконність такої «ідеї» залишилися за дужками логіки російських спецслужбістів, і 25 січня Полозова схопили просто на вулиці у Сімферополі і силоміць доправили у ФСБ для того, щоб взяти у нього свідчення. Хоч протягом усього цього «дійства» адвокат і тримав у руках аркуш паперу, на якому написав одне слово російською: «Молчит», але тепер його можливість захищати Умерова під питанням.


З Курбедіновим ситуація ще складніша, бо, як підозрює юрист Української Гельсінської Спілки з прав людини Дар’я Свиридова, за ті 10 днів, які він перебуває в ув’язненні, з адміністративної справи може з’явитися й кримінальна, і адвокат залишиться за ґратами й далі. Не дарма паралельно із затриманням у нього вдома та в офісі провели обшуки.


Такий шалений тиск на адвокатів, які працюють з політичними справами у Криму, можна пояснити тим, що, розуміючи своє безсилля перед російською судовою системою, головний акцент захисту вони робили на публічному розголосі перебігу розгляду справ. Полозов і Курбедінов брали активну участь у різних подіях в Раді Європи, ОБСЄ, де говорили про ситуацію з порушенням прав людини на півострові. Обидва часто приїжджали до Києва, де активно спілкувалися з пресою, політиками, громадськими активістами. Саме завдяки широкому розголосу стала очевидною недолугість сфабрикованих справ проти кримських татар, українських активістів і учасників Євромайдану. До речі, у Криму продовжують розслідувати справи проти тих, хто в лютому 2014 року став на захист України, їх звинувачують у «побитті співробітників «Беркута» і дають за це досить великі терміни ув’язнення. Наприклад, кримчанин Андрій Коломієць отримав 10 років позбавлення волі.


В інтерв’ю «Голосу України», за кілька днів до викрадення ФСБ, Микола Полозов передбачав, що цього року репресії на півострові вийдуть на новий рівень. «Зараз уже почали залучати, що називається, другий ешелон — активістів, які були присутніми під час незаконних дій на судах та під час обшуків. Йде тиск на адвокатів. Також прогнозую цього року активізацію переслідування членів Меджлісу, які залишилися на території півострова», — казав він.


Сьогодні з його словами погоджуються й українські політики. «Новим інструментом тиску в Криму стало переслідування адвокатів. Після допиту російського адвоката Миколи Полозова наступною жертвою став кримськотатарський адвокат Еміль Курбедінов, який сьогодні захищає в судах багатьох активістів та незгодних із окупацією українців», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. На його думку, випадок з Курбедіновим «є свідченням системної політики залякування та тиску на населення Криму та позбавлення права на захист».


Своє обурення останніми «акціями» ФСБ проти незалежних адвокатів висловила й низка авторитетних міжнародних правозахисних організацій, серед яких Amnesty Іnternatіonal, Human Rіghts Watch та інші. Російські адвокати написали відкритого листа з вимогою негайно звільнити Курбедінова. Міністерство закордонних справ спрямувало російській стороні ноту. Українська діаспора за кордоном почала флешмоб «Крим — це Україна», що триватиме до 16 березня.


Та, на жаль, поки що жоден міжнародний тиск не змусив російську владу в Криму послабити репресії. Так само невідомо, хто тепер на півострові наважиться захищати політв’язнів, адже місцеві адвокати з цього приводу отримали від російської влади недвозначний сигнал.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.