На Донбасі спекотно по всій лінії фронту. Гарячою точкою на карті бойових дій залишається Авдіївка. Російсько-окупаційні війська, схоже, повернулися до тактики 2015 року — заводять важку артилерію в житлові квартали і, прикриваючись цивільним населенням, обстрілюють і позиції ЗСУ, і населені пункти. Так, у ніч на 31 січня, за словами очевидців — мешканців Донецька, бойовики стріляли з «Градів», встановлених у межах міста. У результаті обстрілів було знеструмлено шахту ім. Засядька — 203 гірники опинилися під землею.

 

Загалом за добу гібридні формування 71 раз відкривали вогонь, застосовуючи озброєння забороненого Мінськими домовленостями калібру. За даними штабу АТО, тільки по Авдіївці вночі супротивник випустив понад 80 ракет з «Градів» і 30 артснарядів 152-го калібру. Є поранені серед мешканців. Зруйновано будинки.


Нагадаємо, 30 січня в результаті обстрілів бойовиків Авдіївка залишилася без електрики, води й тепла. Оголошено надзвичайний стан. Учора зранку керівник Донецької облВЦА Павло Жебрівський повідомив про те, що із СЦКК надійшла інформація про письмові гарантії з російського боку про припинення вогню в районі Авдіївки з 10.00 до 17.00. Однак ближче до обіду він написав у Фейсбуці: «Російська сторона не надала письмового підтвердження режиму припинення вогню. Є попередня інформація про настання режиму тиші о 12.00. Ремонтні бригади готові негайно розпочати роботи з відновлення ліній електропередач».


Водночас українські рятувальники були готові до евакуації 12 тисяч осіб з Авдіївки. Також під контролем був протипожежний захист печей місцевого коксохімічного заводу. Про це повідомила прес-служба ДСНС. А після обіду, за інформацією Жебрівського, з Авдіївки почали вивозити важкохворих і людей з особливими потребами.


Коли верстався номер, обіцяний режим тиші так і не було увімкнено — обстріли тривали. У зв’язку із загостренням ситуації на фронті було анонсовано засідання військового комітету РНБО.


Бойовики активізувалися й під Маріуполем. Як повідомив «Голосу України» боєць із позивним «Корінь», на цій ділянці фронту російсько-окупаційні війська тестують нову зброю. «На нас випробовували міномети з лазерним прицілом і засоби радіоелектронної розвідки. Видно, що в них ротація. Попрактикуватися в реальних бойових діях пригнали курсантів із РФ. Їх, як і кадрових російських військових, видно за почерком. Місцеві сепари так стріляти не вміють», — сказав співрозмовник.