Авдіївка

 

Учора на столичному Майдані попрощалися з сімома військово-службовцями 72-ї гвардійської ОМБР, які загинули поблизу Авдіївки. Ескалація на Донбасі, обстріли мирних кварталів та гуманітарна катастрофа, що загрожує місту — все це викликало бурхливу реакцію як політиків, так і міжнародних організацій. Із міста вже евакуюють дітей та хворих. Водночас, як стверджують у Міноборони, російські окупаційні війська стягують резерви, нові зразки озброєння і військової техніки. Противник активно застосовує гради, танки та артилерію калібру 152 міліметри.

 

Яка ситуація на передовій, розповів боєць однієї з десантно-штурмових бригад ЗСУ (донецький напрямок, район ДАП): «Уночі в нашому секторі було відносно спокійно. Йдеться про артилерію, адже стрілецька зброя не затихає тут ані на мить. Усі ми стежимо за ситуацією в Авдіївці. Там наші побратими опинилися у справжньому пеклі. Вони повідомили нам, що вночі окупанти знову обстрілювали промзону (Кам’янка та Крута Балка) з усіх видів зброї. Після цього вони пішли на штурм. Наші хлопці дали їм гідну відсіч. Зранку орки силами групи з понад 20 осіб знову атакували. Противника зупинено. Бій триває. Що там відбувається — невідомо, оскільки зараз зв’язок із побратимами відсутній».


Як повідомив учора ЗМІ керівник Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, понад двісті осіб було евакуйовано з Авдіївки, ще частина жителів виїхала напередодні на власному транспорті. Остання ніч (з 31 січня на 1 лютого. — Авт. ) була відносно спокійною. Вдалось навіть трішки поспати і мешканцям змученого міста, і захисникам. Вода у місті є, тиску вистачає, щоб підняти воду до четвертого поверху багатоповерхівок. Газ у будинках також є. До міста прибуло вісім вантажівок допомоги», — повідомив він.


За словами П. Жебрівського, інформація, яка з’явилася вчора в деяких ЗМІ про масову евакуацію мирних мешканців, не відповідає дійсності. Нині для місцевих жителів працюють 11 пунктів обігріву та три польові кухні. До них звернулися вже тисячі людей. Рятувальники заявили, що готові вивозити жителів, якщо російські окупанти продовжать руйнувати місто «Градами». Автобуси для їх перевезення вже підготовлено. Начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко заявив, що ситуація в місті перебуває під контролем наших військових. «Сил достатньо. Вони керовані. Ворог зазнає втрат. Наші офіцери і солдати виявляють професіоналізм і мужність. Схиляю голову за загиблими — відданими синами України», — зазначив він ЗМІ.


Петро Порошенко вже провів екстрене засідання з керівниками силових відомств. «Я хотів би передусім заспокоїти. Наші військовослужбовці 72-ї бригади та інших підрозділів блискуче захищають позиції, наказу у них не відповідати на нищівний вогонь немає, вони мають усі можливості захищати себе», — заявив він.


Також Президент повідомив про те, що задіяв усі міжнародні інструменти для забезпечення режиму припинення вогню. «Ми звернулися до ОБСЄ, дано відповідні вказівки українським представникам у Спільному центрі з контролю і координації припинення вогню і стабілізації лінії розмежування. Крім того, дано завдання організувати переговори у складі Тристоронньої контактної групи. Поінформовані про загострення ситуації партнери у Сполучних Штатах Америки, Європейський Союз, НАТО», — заявив він.


Загалом на Донбасі спекотно по всій лінії фронту. За останню добу гібридні формування 87 разів відкривали вогонь, застосовуючи озброєння забороненого Мінськими домовленостями калібру....

 

Люди стоять на колінах під час церемонії прощання на Майдані Незалежності з бійцями 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, які загинули під час штурму Авдіївки бойовиками.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.