Ситуація уздовж усієї лінії фронту залишається напруженою. Російсько-окупаційні війська продовжують масовані обстріли позицій ЗСУ з важкого озброєння. За добу (дані на 6.02) супротивник 94 рази відкривав вогонь в усіх напрямках. І хоча інтенсивність вогневих атак «гібридів» у найгарячішій точці на карті бойових дій дещо знизилася, а в Авдіївці відновили електропостачання, тривають ремонтно-відновлювальні роботи й функціонують школи, говорити про стабільну тишу в цьому районі не доводиться.

 

Президент Петро Порошенко в режимі відеоконференції обговорив з головою Донецької обласної державної адміністрації Павлом Жебрівським поточну ситуацію в Авдіївці та дав необхідні доручення для життєзабезпечення міста і відновлення постійного електрозабезпечення.

 

Водночас, на думку народного депутата України, координатора групи «ІС» Дмитра Тимчука, у супротивника немає можливостей для повномасштабного штурму міста. «Іловайськ, Дебальцеве — усі масштабні наступальні операції з боку російсько-терористичних військ відбуваються тільки тоді, коли є ударне ядро у вигляді штатних підрозділів ЗС Росії.


Нині ми не спостерігаємо жодних батальйонних тактичних груп російської армії, які було перекинуто на Донбас для того, щоб здійснювати такі масштабні операції», — зазначає він.


За даними групи «ІС», на підконтрольних «ДНР» територіях зростають панічні настрої серед населення через подальше загострення ситуації на лінії розмежування. Керівникам і персоналу медзакладів Донецька заборонено виїжджати за межі міста аж до особливої вказівки. Водночас «МДБ ДНР» намагається боротися з поширенням інформації про кількість поранених і знищених бойовиків. Комунальним службам Горлівки надійшла вказівка перевірити бомбосховища, запаси палива й підготувати електрогенератори.


У «ДНР» активізовано вербування «кандидатів» із числа місцевих мешканців до «1-го АК ДНР». Недоукомплектування в армійському корпусі пов’язано зі зменшенням кількості найманців з Росії, попри обіцянки керівництва ГШ ЗС РФ.


Водночас керівництво ФСБ звернулося до керівників «козачих формувань» РФ з проханням знайти «добровольців» для доукомплектування підрозділів бойовиків, які зазнають втрат під час ескалації конфлікту.


А бойовики опановують новий вид рекету, вимагаючи гроші в місцевих мешканців за те, що біля їхніх будинків не розміщуватимуть артустановки і військову техніку. «Контррозвідка МДБ ДНР» зафіксувала такі факти в Донецьку, Макіївці, Ясинуватій і низці інших прифронтових населених пунктів «ДНР». Російські куратори, оцінюючи цю інформацію, заявили: артилерійські підрозділи «1-го АК ДНР» повинні облаштовувати позиції у заздалегідь визначених місцях, незалежно від розташування об’єктів цивільної інфраструктури, а розслідуватися мають тільки ті випадки, коли цей наказ не виконується. Тоді як випадки вимагання грошей у населення, якщо це не заважає виконанню бойових завдань, розслідуватися не повинні. Так, «гібриди» можуть імітувати підготовку до стрільб у будь-яких житлових кварталах, вимагаючи у населення гроші за безпеку.


Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).