До Вінницького військово-медичного центру Міноборони доставлено 16 поранених військовослужбовців з Авдіївки. У медичному закладі запевняють, що необхідними ліками забезпечені. Для кого ж тоді у Вінниці збирають кошти на медпрепарати з припискою «для поранених в Авдіївці»?

 

Генерал-майор медичної служби Андрій Верба.

 

Боєць 72-ї бригади Віктор.

 

Не вірте тим, хто шукає ліки для бійців

Директор Військово-медичного центру Міноборони генерал-майор медичної служби Андрій Верба під час перебування у Вінниці був здивований повідомленням на одному з місцевих сайтів про потребу у ліках для поранених в Авдіївці бійців.

— Ті, хто нині збирає кошти на ліки або повідомляє в мережах списки потрібних препаратів, компрометують не тільки себе, а й поранених бійців та військових медиків, — зазначив Андрій Верба. — Нині в АТО нема жодного мобілізованого. Служать тільки військові за контрактом. Ліками, обмундируванням їх забезпечує держава. За словами генерала, всі медичні центри мають у наявності необхідні препарати для надання допомоги пораненим. «У Вінниці навіть зазначили назву нібито вкрай потрібного препарату, — продовжує військовий медик — По-перше, він не застосовується для лікування травм, від яких лікують захисників Авдіївки. По-друге, про це нічого не знають лікарі у медичному центрі. Тому я звернувся з проханням поцікавитися у тих, хто зробив таке повідомлення, для кого насправді вони шукають медпрепарати і хто їм рекомендував це робити».

— Серед поранених, яких доправили у Вінницю, тільки один перебуває у реанімації, у нього панкреатит, його прооперовано, триває процес лікування, — зазначив головний хірург Центру Ігор Марцинковський. — Прооперовано ще чотирьох бійців. В одного перелом ноги, в інших осколкові поранення. У всіх пацієнтів гарні шанси на одужання.

Тато пішов добровольцем, а я слідом за ним

Боєць 72-ї бригади 22-річний Віктор пересувається у палаті на милицях. У нього пошкоджено кульшовий суглоб. Крім того, зазнав осколкових поранень. Частину осколків хірурги уже видалили. Решту боєць має намір залишити на згадку. Говорить про це жартома.

— Вони в такому місці, що діставати небезпечно, — пояснює хлопець. — Менший ризик, коли залишатимуться у тілі, ніж коли оперуватимуть. Втім, ще буду радитися з лікарями.

«У нас батько першим пішов в АТО добровольцем ще у 2014-му, як тільки все це почалося, — продовжує співрозмовник. — А я вже слідом за ним. Підписав контракт із ЗСУ». Віктор уточнив, що його брат також військовий. Але він зараз не в АТО. Служить в одній з частин ЗСУ.

Кохана ще не знає про сюрприз

Хлопець поділився думками, що його дівчина, як і батьки, знає про поранення. Коли спілкуються по телефону, щоразу просить дозволу приїхати. Але він заперечує. Каже, ще не час. Вона не знає того, що сказав хлопець журналісту: «Після лікування попрошу у своєї дівчини руки».

Віктор СКРИПНИК.

Фото автора.

Вінницька область.

 

ДОВІДКОВО

На нинішній рік з бюджету держави на придбання ліків і медичних препаратів для військових виділено 253 мільйони гривень (торік цифра становила 190 млн., позаторік — 100 млн. грн.). Крім того, понад 90 мільйонів гривень передбачено на медичне обладнання, це у три рази більше, ніж торік і в десять (!) разів більше порівняно з 2015-м.

(За інформацією директора Військово-медичного департаменту МО Андрія Верби.)

 

**

 

«Акумулюйте допомогу, вона може незабаром знадобитися в інших місцях»

Заява директора Військово-медичного департаменту МО Андрія Верби про «компрометуючий» збір коштів на медикаменти для поранених під Авдіївкою бійців викликало неоднозначну реакцію серед волонтерів. Народні інтенданти з перших днів російської агресії перебрали на себе багато функцій держави в забезпеченні армії. Зараз, коли державні структури таки запрацювали, волонтери не припинили своєї діяльності. І що дуже важливо — вони здійснюють цивільний контроль над тим, як держава виконує свої обов’язки. Тому дискусія із забезпеченням у ці напружені дні загострення ситуації на фронті й, зокрема, в Авдіївці виходить далеко за рамки медичної.

«Від жодного медика з Авдіївки як від військових, так і від волонтерських екіпажів, за ці дні в нас не було списків по загальній медицині. Ні, був один на 1800 грн. Усе інше — тільки тактична медицина. Конкретно, без паніки «треба все, багато й на вчора». Один рюкзак, пульсоксіметри, мікро-амбу, тактичні ліхтарики, батарейки, голки. Так, у досить великій кількості витратні матеріали — турнікети, бандажі, гемостатики. В «великій» — це значить десятками, ну максимум сотнями штук загалом. Але не тисячами, без врятуйте-допоможіть-нічого-немає. Так, сумарно поки що вийшло на тисячі три-чотири доларів. По Авдіївці. Але це, у принципі, спокійна, робоча, штатна ситуація.

Нинішня ситуація з оснащенням медиків — не випадковість. Це результат багатомісячної й навіть багаторічної роботи. Роботи, яка напевно привела до поліпшення рівня надання першої допомоги пораненим — говорячи жахливою мовою статистики, до того, що менше «300» стане «200»... І, будь ласка, люди, не нервуйте, зберігайте спокій і холодний розум. І не поспішайте переказувати гроші на картки людей, які раптом стали «волонтерами Авдіївки», у січні 2017 року», — написала на своїй сторінці у Фейсбук волонтер «Народного тилу» Ірина Гук.

А от пост від 5 лютого керівника «Армії волонтерів Дніпро» Юлії Сегеди: «Люди, зупиніться! Авдіївка вже завалена гуманітаркою. Там треба тільки чіткий механізм видачі. Коли ми були там, помітили, що ті самі займають чергу по колу, влаштовують «карусель», тягнуть гуманітарку коробками, а інші не можуть достоятися в черзі, крім того, вчителі, які працюють, наприклад, не можуть прийти удень. Тому потрібна адресна видача. Там уже дійшло до того, що завсідники гуманітарного табору чекають тушонку коробками, усе інше їм нецікаво.

Треба ефективно розподіляти гуманітарний вантаж! Є багато, на жаль, інших міст для допомоги. І там ситуація набагато плачевніша.

Люди, які бажають допомогти, допомагайте! Люди, які розподіляють допомогу, будьте адекватні, не виконуйте вказівку тупо для звіту, думайте! Акумулюйте допомогу, вона може незабаром знадобитися в інших місцях».