Ціни на живих свиней прямують вгору. З початку лютого середня ціна кілограма підросла на 6% — до 32 гривень. Тож виробники і реалізатори поголів’я потирають руки. Чого не скажеш про середньостатистичних покупців у м’ясних крамницях: зі збільшенням оптових цін незабаром варто очікувати подорожчання свинини і магазинах.

 

І процес, схоже, тільки набирає обороти. За даними Асоціації «Свинарі України», нині переробники закуповують свиней на 5-7 гривень за кіло дорожче, ніж ще було 23-27 січня.

Динаміка закупівельних цін на свиней живою вагою І-ї категорії (2012-2017 рр.)


Джерело: Аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України».

На м’ясокомбінатах через такий жвавий приріст цін уже відчули скорочення замовлень на свою продукцію з боку торгівельних мереж.

Основними факторами, що стимулюють подорожчання, фахівці називають меншу пропозицію свиней та снігові замети, які ускладнюють транспортування тварин. Значно впливає широка географія розповсюдження африканської чуми свиней. Нині карантинні заходи охоплюють 26 районів в 11 областях країни. З початку лютого, за інформацією Держпродспоживслужби, зафіксовано нові спалахи АЧС у десятку населених пунктах: у Нікополі, що на Дніпропетровщині, у с. Малі Копані на Херсонщині, у с. Вищеольчедаїв, с. Морозівка і смт Муровані Курилівці на Вінниччині, у смт Чутове на Полтавщині, у с. Поліське на Рівненщині, с. Великі Проходи і с. Верхня Самара на Харківщині, с. Грузьке на Кіровоградщині, а також у ФГ "Новоселиця" Катеринопільського району, що на Черкащині.   

 

 

Щодо подальших цінових прогнозів гравців ринку – вони суттєво варіюються. Переробники зараз здебільшого утримуються від закупівлі живих свиней і сподіваються на зниження їх вартості: якщо не у найближчі два тижні, то під кінець лютого з початком Великого посту. Сільгоспвиробники ж, які займаються розведенням поголів’я, вважають таку ситуацію закономірною і впевнені: живий товар не дешевшатиме. Адже витрати  на відгодівлю свиней також зросли. Зокрема, у січні зернові інгредієнти кормів у середньому додали в ціні на 1,2-5%, протеїнові корми здорожчали 1-2%, дизпаливо — на 3,3%. До того ж з лютого для виробників підскочили тарифи на електроенергію.

Валерій ДРУЖЕНКО.

Голос України