До того ж бездіяльність уряду визнана протиправною, а вимоги місцевої влади задоволені в повному обсязі. Для того щоб добитися такої перемоги в суді, славутчанам знадобилося більш як півроку.


Ще минулорічного червня Славутська міська рада (Хмельницька область) звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Кабінету Міністрів України. У ньому вона просила визнати протиправною бездіяльність уряду, який не вжив жодних заходів та не прийняв рішень, пов’язаних із розробкою проекту закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» в частині, що стосується надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію пільг за проїзд.


Останнє судове засідання у цій справі відбулося ще у вересні минулого року, але тільки тепер на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень з’явилась постанова суду, в якій ідеться про задоволення позовних вимог міськради в повному обсязі.


Це рішення ще може бути оскаржене в апеляційному порядку. Але у Славуті переконані, що суд справедливо та чесно захистив конституційні права громади.


Міський голова Славути Василь Сидор так прокоментував цей документ:


— На власному досвіді переконалися, що сьогодні можемо добиватися правди, що суд стоїть на захисті людей, законів і Конституції.


Це перший прецедент в області, який продемонстрував, що місцева влада може не лише просити високопосадовців зглянутися на її проблеми, а й вимагати у чиновників найвищого рівня виконувати те, що гарантує закон. А якщо це неможливо, то відмовитися від популізму і змінювати саме законодавство.


Проблема з пільговими перевезеннями у Славуті, як практично у всіх населених пунктах країни, існувала давно. У місті право на безплатний проїзд мають 9,5 тисячі людей — понад чверть усього населення райцентру. До минулого року розрахуватися за них мала держава, спрямовуючи на місця субвенції з держбюджету. Однак кошти, як правило, надходили невчасно або лише частково. Через це борги держави перед перевізниками сягали мільйонів гривень, що тільки розбурхувало конфлікти між транспортниками, пасажирами та місцевою владою.


Кожен населений пункт змушений шукати свій вихід із глухого кута проблеми. Славутська міська влада, шукаючи компроміс, змушена була запровадити тимчасовий механізм перевезення пільговиків за окремим графіком.


Торік держава взагалі відмовилася компенсувати перевізникам збитки від пільговиків, переклавши відповідальність на місцеву владу. Хоча, як уважають в управлінні економічного розвитку виконавчого комітету Славутської міськради, процес їх відшкодування законодавчо так і залишився неврегульованим.


У Славуті з минулорічного липня довелося внести зміни до графіка руху автобусів та скоротити пільгові рейси. Крім     того, влада міста протягом року виділила 600 тисяч гривень на компенсацію транспортних пільг із місцевого бюджету.


Це лише частково приглушило проблему, але не вирішило її загалом. Бо закон про пільгові перевезення продовжує діяти, пасажири мають право на стовідсоткове його виконання, так само, як і перевізники — на повну компенсацію витрат. Та всі бої за пільги відбуваються лише на місцях. А вища влада намагається залишитися осторонь від них. Позов славутчан був спрямований саме на те, щоб вона активніше займалася ними.


Цього року державний бюджет так само не передбачив субвенції для цієї категорії пільговиків. Цей фінансовий тягар знову ляже на місцеві громади. Але для більшості він просто не під силу. Можливо, перший судовий досвід славутчан підкаже шлях до розв’язання проблеми.

Хмельницький.