Чому на владному рівні недостатньо розуміють проблеми АЧС.

 

Боротьбу із захворюванням на африканську чуму свиней необхідно виносити в національні пріоритети, оскільки ця хвороба спричиняє економічні збитки не лише аграрній галузі, а й всій країні. Про це заявив Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Кабінеті Міністрів. Напередодні він звернувся до засобів масової інформації з проханням знаходити місце коментарям спеціалістів ветмедицини щодо основних заходів із запобігання захворюванню. На його думку, важливість цієї інформації складно переоцінити. Адже масштаб проблеми промовисто ілюструють цифри. У 2014 році було зафіксовано 14 випадків АЧС, у 2015-му — 40, у 2016-му — 91, а лише в січні 2017-го — понад 20. Тобто щорічно кількість зростає більш як удвічі.

 

На його думку, на політичному рівні недостатньо розуміють глибину проблеми і можливі наслідки.


— Звичайно, це не військова агресія на сході й не загроза гуманітарної катастрофи в Авдіївці, але вже зараз втрати держави і бізнесу сягнули сотень мільйонів гривень, і це далеко не межа, — повідомив Володимир Лапа. — Ось приклади лише за кілька днів. Щонайменше три випадки із останніх захворювань у Донецькій і Луганській областях пов’язані з використанням відходів харчування військових частин безпосередньо в підсобному господарстві, а також у домогосподарствах населення.

Навіть у звичайній ситуації така практика має супроводжуватись термічною обробкою відходів, а нині за рішенням ДНПК їх використання взагалі заборонене. Відповідні листи керівникам силових відомств надіслано, залишається сподіватись, що цьому питанню буде приділено належну увагу.


Голова Держпродспоживслужби вважає, що інструкція з боротьби із АЧС відчутно застаріла.


— Вона змушує спалювати не тільки хворих свиней із осередку захворювання, а й здорових із трикілометрової зони. Пояснити людям, чому вилучають тварин, украй непросто, власне, як і обґрунтувати витрати місцевих бюджетів. Приклад Польщі, яка, на жаль, теж має досвід боротьби із цим захворюванням, вказує на те, що більш ефективними є клінічний огляд, лабораторні дослідження (тобто 100-відсоткова гарантія відсутності захворювання) і спрямування на переробку здорових свиней. Відповідні зміни вже відпрацьовані міністерствами, залишається лише погодження Державної регуляторної служби.


Окреме питання — нелегальні ферми. Про якісь заходи біобезпеки там, як правило, взагалі не йдеться, при цьому на їх частку припадає до 30 відсотків випадків захворювань. Терорганам Держпродспоживслужби дано доручення із залученням Нацполіції припиняти їх функціонування, але без допомоги органів місцевого самоврядування тут не обійтися, — поінформував Володимир Лапа.


За словами голови Держпродспоживслужби, вже напрацьовані відповідні нормативні акти, що передбачають посилення контролю та збільшення штрафів за порушення законодавства в сфері біобезпеки. Також прийнято рішення про створення спільних з Національною поліцією мобільних робочих груп, які допоможуть уникнути розповсюдження вірусу на місцях. Відповідний проект постанови вже розроблений і направлений на погодження.


Територіальні органи отримали доручення працювати над підвищенням поінформованості населення: розробляються пам’ятки, друкуються відповідні матеріали, щоб у доступній формі повідомляти людям, як не наразитися на небезпеку. Адже, якщо, приміром, у країнах Балтії на домашні господарства припадає 10—15 відсотків поголів’я свиней, то в Україні — це уже 50 відсотків з достатньо низьким рівнем технологій і біобезпеки. І наші власники тварин повинні бути обізнані з елементарними правилами. Наприклад, не годувати свиней залишками їжі без термічної обробки, або перевзуватися і перевдягатися, коли заходиш у приміщення, у якому утримують поголів’я, особливо, якщо повернувся з лісу, бо дика фауна і кабани — серед основних джерел поширення АЧС.


— Тобто напрацьовано цілий комплекс заходів. Сподіваємося, що найближчим часом вони будуть схвалені Кабінетом Міністрів. Це дасть можливість переламати ситуацію. З досвіду інших країн зробити це непросто. У Португалії, наприклад, боролися з АЧС понад 20 років, але зрештою її побороли. Ми серйозно налаштовані на те, щоб із врахуванням комплексу заходів вже нинішнього року суттєво переламати ситуацію в боротьбі із цим захворюванням, — заявив Володимир Лапа.

Через африканську чуму продовжують масово спалювати свиней. Аби заспокоїти населення, залучають психологів

 http://www.golos.com.ua/article/284232