Генеральна прокуратура наклала арешт на пенсійний рахунок колишнього заступника начальника Головного управління МВС України в Одеській області Дмитра Фучеджі, який перебуває в міждержавному розшуку та звинувачується в причетності до заворушень в Одесі 2 травня 2014 року.

Після втечі Фучеджі у травні 2014 року на нього було оформлено пенсію, за два роки з рахунку було знято майже 160 тис. грн.

Тепер ГПУ здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 4 ст. 191 (присвоєння, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) КК України.

Генеральна прокуратура встановила, що посадові особи ГУ МВС України в Одеській області протягом жовтня 2014 року, перебуваючи в Одесі, перевищили свої службові повноваження. Діючи в інтересах Д. Фучеджі, який з 15.05.2014 перебуває в розшуку, подали в Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області завідомо неправдиві документи, заповнені не ним, але від його імені, для призначення пенсії. Тобто навмисне вчинили дії, які явно виходять за межі наданих їм прав і повноважень.

У жовтні 2014 року посадові особи Пенсійного фонду на підставі неправдивих документів призначили Д. Фучеджі з 27 червня 2014 року довічну пенсію за вислугу років.

Крім того, колишньому міліціонеру на підставі заяви його доньки, яка використовувала незавірену нотаріально копію доручення, видану в Нижньому Новгороді, відкрили 7 жовтня 2014 року рахунок, а 16 січня 2015-го видали додаткову карту, що надалі дала змогу їй безперешкодно знімати кошти.

У результаті з жовтня 2014 року по жовтень 2016-го вона одержала понад 158 тис. грн. Генпрокуратура призначила судову почеркознавчу експертизу.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеса.