У Прикарпатському національному університеті, де навчався Герой Небесної Сотні Роман Гурик, відкрили навчальну аудиторію його імені. На вшанування пам'яті студента зібрались його однокурсники та друзі, викладачі, мати Романа Ірина Гурик, дідусь і бабуся Мирослав та Наталія Базилькі. Звертаючись до присутніх, ректор вишу Ігор Цепенда сказав, що це "не тільки вшанування, це і пам'ять, яка повинна завжди бути у наших серцях. Історія завжди вчить, що потрібно робити з неї уроки, щоб ми не мали повернення до тих складних і трагічних сторінок історії. Тому, коли студенти приходитимуть сюди, ця аудиторія буде місцем для дискусій, роздумів та нових ідей". На центральній стіні аудиторії -- колаж із світлинами столичного Євромайдану, обабіч -- фотокадри з життя Романа, в тому числі, і мирних студентських років.

 

На знімках:

 

мати Героя Ірина Гурик розповідає про свого сина.

 

мати Героя Ірина Гурик,
його бабуся та дідусь
Наталія та Мирослав Базилькі (зліва направо)

 

Фото надано
прес-службою університету.

 

На тлі колажу слова Гурика: "Ти станеш людиною тільки тоді, коли признаєш, що робиш помилки". Мама Ірина пригадала, як подавала з сином документи на вступ до університету. Сказала, що тоді вона б не повірила, що колись тут буде відкрита аудиторія його сина та пам'ятник. Жінка розповіла, що "Романа ми виховували як звичайного хлопця із звичайної сім'ї, а не як героя. Один його вчинок все змінив. І сьогодні пам'ять -- це основне, що може бути в сім'ї. Щиро дякую ректору університету та усім, хто долучився до відкриття цієї аудиторії. Адже ці студенти, які тут навчаються, повинні знати, що цей хлопець був таким, як вони, просто в один момент вирішив поїхати на Євромайдан".

 

Нагадаємо, 19-річний студент філософського факультету Прикарпатського національного університету Роман Гурик загинув від кулі снайпера 20 лютого 2014 року в Києві. Посмертно удостоєний звання Герой України і нагороджений медаллю "За жертовність та любов до України". Юнак в числі наймолодших п'яти Героїв Небесної Сотні на честь яких запроваджені державні іменні стипендії для найкращих студентів та молодим науковців.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України