Досі Івано-Франківщина залишалась однією з небагатьох областей, куди не добиралася африканська чума свиней. Проте днями у дикого кабана, який загинув у вольєрному господарстві села Рибне приватного підприємства «Чорний ліс» Тисменицького району, виявлено збудник небезпечної хвороби. Задля локалізації та ліквідації спалаху захворювання спеціалісти відомства провели епізоотичне розслідування та негайно вжили необхідних заходів щодо недопущення поширення «чуми» за межі осередку.


На екстреному засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Тисменицькій РДА згадане вольєрне господарство оголошено неблагополучним пунктом щодо африканської чуми свиней. Передусім там умертвили та спалили сім диких кабанів, які контактували із загиблою твариною. Також спалили малоцінний інвентар, годівниці, залишки кормів, тару. Проводиться дезінфекція території зараження.


Групи спеціалістів обстежують у найближчих населених пунктах усі господарства, де мають свиней. Заходи щодо нерозповсюдження збудника африканської чуми свиней на інші території проводяться працівниками ветеринарної та санітарної служб із залученням поліції та користувачів мисливських угідь. До речі, за 32 кілометри від Рибного — у селі Копанки Калуського району — розташована ферма, де утримуються десятки тисяч свиней.

Івано-Франківська область.