Вирубка дерев у країні набула масштабів екологічного лиха. Ліс знищують гектарами, корупціонерів та чорних лісорубів ловлять сотнями, а суди завалені кримінальними справами. Хто покриває незаконну вирубку «зелених легенів» та як чиновники закривають очі на контрабанду — на ці запитання намагалися відповісти в столиці на прес-конференції «Поліцейсько-лісова мафія: від незаконних порубок до переслідувань журналістів».


Як розповів журналіст-розслідувач ІА «Новини України» Олег Дейнека, конкретним прикладом нинішнього стану справ у лісовій галузі є ДП «Корюківський лісгосп» у Чернігівській області. «Саме там нині відбуваються речі, які свідчать про те, що лісова мафія існує. Вона централізована, потужна і не має наміру відступати перед нововведеннями і реформами. Ми разом з активістами провели розслідування і дійшли висновку, що вся поліцейська структура кришує незаконні вирубки на території Чернігівської області. Крім того, в ці схеми залучений один із заступників голови Державного агентства лісових ресурсів України», — зазначив він.


Підтвердив цю інформацію і присутній на заході в.о. директора ДП «Корюківський лісгосп» В’ячеслав Чиж. «Основне завдання, яке я ставив перед собою, — це розвиток підприємства, перехід на прозору діяльність підприємства. Ми покладалися на нововведення в законодавстві. І передусім було ухвалено рішення про перехід на систему публічних закупівель ProZorro для того, щоб тінь корупції не лягала особисто на мене і на наше підприємство. Утім, низка працівників і головних спеціалістів були незадоволені нововведеннями. У результаті виникла ситуація, коли одного дня мене просто не пустили на роботу», — наголосив він.


Олег Дейнека повідомив, що інформацію про результати розслідування було доведено журналістами до керівників лісової галузі, однак позитивної реакції не надійшло. «Ситуація, яка склалася в цьому лісгоспі, непоодинока. Нині 38 державних підприємств у всій країні залишаються без керівництва. Це дає змогу розкрадати, оскільки контроль відсутній. Також є випадки тиску на керівників лісгоспів шляхом численних перевірок, зокрема й правоохоронними органами», — підсумував він.


Вирубка лісів уже перевищила приріст, природній ресурс не встигає відновлюватися, стверджує директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. За його словами, катастрофічна ситуація в лісовій галузі — через самоусунення держави від контролю.


«У нас два роки поспіль контролюючим органам, зокрема екоінспекції, було заборонено перевіряти суб’єктів господарської діяльності. Ми бачили весь цей жах, коли в ліс міг зайти хто завгодно, зрубати дерево і нічого за це не було. Якщо уряд не вживатиме дієвих заходів, ми втратимо природний ресурс», — розповів він.


А поки що лобісти з деревообробної промисловості користуються моментом і безкарно вирубують усе на своєму шляху. Поки питання зависає на рівні центральної влади, втримати ситуацію намагаються на місцевому рівні, каже юрист Галина Левіна.

«У низці областей України було ухвалено рішення облрад, якими було введено мораторії на здійснення суцільних рубок на територіях і об’єктах природозаповідного фонду місцевого значення. Станом на сьогодні ми маємо вісім таких рішень», — зазначила вона.