Понад десять тисяч криворіжців узяли участь 27 лютого в загальноміському мітингу на підтримку розвитку рідного міста, проти радикалізму і насильства (на знімку). Серед учасників — народні депутати, депутати всіх рівнів, керівництво міста, представники трудових колективів, ветерани, молодь, активісти громадських організацій і члени профспілок.

Як підкреслив народний депутат України Костянтин Павлов, Україна переживає трагічні сторінки своєї історії. Хвиля насильства докотилася й до Кривого Рогу. Батьки бояться відпускати дітей до школи, а ветерани — виходити на вулицю.
— Ми, жителі Кривого Рогу, виступаємо за мир і злагоду в нашому рідному місті й Україні, — заявив він. — Ми проти насильства і протиправних дій тих, хто намагається влаштовувати погроми та свавілля у Кривбасі.
Керівник громадської організації «Берегиня» Тетяна Камаляєва розповіла про прагнення людей працювати, опікуватись родинами, а не воювати.
— Ті, хто сьогодні несе розруху в наше місто, завтра не допоможуть нам і нашим близьким, — зазначила вона. — Не забезпечать роботу підприємств, не платитимуть нам зарплати, ветеранам — пенсії, а студентам — стипендії».
Депутат облради Сергій Поліщук заявив, що найменша дестабілізація ситуації може критично позначитися на економіці Кривого Рогу, Дніпропетровщини та всієї України. Від цього можуть постраждати всі: робітники, багатодітні сім’ї, діти-сироти, студенти і працівники бюджетної сфери, ветерани.
— Ветерани боролися за мир, волю і безпечне майбутнє, — розповів голова міської організації ветеранів Микола Дабижа. — Нам боляче й тривожно бачити, як намагаються зруйнувати те, що було завойовано ціною нелюдських зусиль.
Секретар міськради Сергій Маляренко підкреслив, що в місті людей не ділять на «чужих» і «своїх» і не засуджують тих, хто стоїть на Майдані.
— Ми поважаємо їхню громадянську позицію і не закликаємо до Росії, — сказав він. — Сьогодні тисячі жителів Кривого Рогу сказали «НІ» радикалізму і насильству, «ТАК» — зміцненню громадянського суспільства, розвитку міста і всієї країни, миру, благополуччю та підвищенню якості життя громадян.
Наприкінці мітингу було прийнято резолюцію з вимогами покласти кінець беззаконню, покарати винних у ньому, відновити нормальну роботу та припинити тиск на всі органи місцевого самоврядування Кривого Рогу. Жителі закликали працівників міліції і прокуратури забезпечити жорстке реагування на будь-які протиправні дії.
«Основою будь-якої політичної і суспільної діяльності мають непорушно бути Конституція та закони України. Будь-який відступ від них повинен розцінюватись як спроба протиправних, антиукраїнських дій», — йдеться в документі.
ТИМ ЧАСОМ
«Правий сектор» готується до можливих провокацій
«Правий сектор» став об’єктом кампанії дискредитації і провокацій у Дніпропетровському регіоні. Про це 27 лютого заявив журналістам керівник дніпропетровського «Правого сектору» Андрій Денисенко.
За його словами, першого березня якісь проросійські радикальні організації готують у Дніпропетровську низку провокацій, спрямованих на дестабілізацію ситуації у місті.
— Цю інформацію підтверджують і в правоохоронних органах, — підкреслив Андрій Денисенко. — Провокації цього дня можливі біля адміністративних будівель і на площі Героїв. У зв’язку із цим «Правий сектор» оголошує повну мобілізацію всіх своїх підрозділів, у тому числі й «Самооборони».
Лідер «Правого сектору» зазначає, що до них звернулося керівництво Жовтневого райсуду із проханням захистити їх від провокаторів, які можуть штурмувати будівлю. Активісти мають намір узяти суд під свою охорону.
Андрій Денисенко також розповів, що в місті від імені «Правого сектору» поширюються листівки із зображенням Герба України й автомата Калашникова. В них сказано, що він, Андрій Денисенко, обходитиме всі квартири в цьому районі. І мешканці нібито повинні відписати йому частину своєї квартири на благо всієї України.
— Нині багато об’єднань діють під виглядом «Правого сектору» і вчиняють незаконні дії: нападають на людей, руйнують будинки, займаються мародерством, — заявив Андрій Денисенко. — Наша організація до цього жодного стосунку не має.