Чернігівське обласне товариство «Просвіта» імені Т. Шевченка очолив новий голова — ветеран АТО Олександр Шевченко. Звісно, обирали його не заради прізвища — 36-річний чоловік кілька років був заступником голови, 9 місяців відвоював кулеметником на фронті у складі чернігівського батальйону територіальної оборони, на обласній конференції «Просвіти» його обирали в конкурентній боротьбі.


Першою справою новообраного голови шевченківського товариства стало відродження газети «Сіверщина». Легендарна газета «Просвіти» і Руху, заснована 1993 року, стала на Чернігівщині символом боротьби за українськість і за державність, адже вона завжди вела свою лінію, не пристосовуючись до змінної політичної ситуації. Можна сказати, що саме завдяки «Сіверщині» Чернігівщина 2001 року вийшла з «червоного поясу», коли вперше більшість виборців проголосували не за ліві партії, а за проукраїнські. Не дивно, що тираж газети дорівнював кількості таких свідомих виборців. Проте прийшла «втома металу» — і засновники покликали у видавці двох відомих чернігівських підприємців, які підкупили патріотичною позицією та обіцянками «розкрутити» видання. В результаті... газету закрили.


Перші місяці відроджена «Сіверщина» виходила на гроші Олександра Шевченка, які він заробив в АТО. В її відродження мало хто вірив, проте газета виходить уже друге півріччя, а її передплата здійснюється по всій Україні.


Кулеметник Олександр Шевченко придивлявся, зокрема, і до інформаційної ситуації у зоні АТО. Розповідав, як в Артемівську (тепер Бахмут) він не міг у кіоску купити «Голос України» навіть російською мовою. Продавець пояснила, що газети їм доставляють з Донецька, зрозуміло, проукраїнські видання їм не потрібні. А ще згадував, як у Попасній на Луганщині люди відверто плювалися на російське телебачення — іншого там не було, і намагалися піймати хвилю українського радіо, щоб почути об’єктивну інформацію. Тому й тепер, чуючи про великі успіхи Міністерства інформаційної політики, коли на горі Карачун ледве-ледве звели вежу для ретрансляції сигнала українського телебачення, а на Чонгарі ставлять пристрої, які дають змогу чути українське радіо тільки кільком районам Криму, фронтовик — голова «Просвіти» імені Т. Шевченка вимагає рішучих дій української влади і сам намагається допомогти залатати дірявий український інформаційний простір.


Чернігів.

 


На знімку: Олександр Шевченко з дружиною та сином одразу після повернення з фронту.


Фото автора.