Реагуючи на блокаду тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей, Кабінет Міністрів 1 березня цього року затвердив постанову про порядок переміщення товарів до району чи з району проведення антитерористичної операції.

Відповідно до цього документа суб’єктам господарювання дозволятиметься переміщувати на тимчасово неконтрольовану територію та з тимчасово неконтрольованої території винятково такі товари: харчові продукти і лікарські засоби у складі гуманітарних вантажів та товари і продукцію, що забезпечують функціонування та обслуговування або є необхідними у виробничому процесі металургійної, гірничозбагачувальної, вугледобувної та енергогенеруючої галузей, а також об’єктів критичної інфраструктури.

 

Антитерористичному центру при Службі безпеки, Міністерству внутрішніх справ, Міністерству оборони, Міністерству з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, адміністрації Держприкордонслужби, Національній поліції, Державній фіскальній службі доручено за участю громадськості та волонтерів забезпечити у контрольних пунктах в’їзду/виїзду протидію незаконному переміщенню товарів, а також встановити контроль за переміщенням гуманітарної допомоги до району чи з району проведення АТО.


Цей порядок також передбачає, що фізичні особи можуть здійснювати переміщення товарів у ручній поклажі та/або супроводжуваному багажі автомобільним транспортом за переліком та в обсягах (вартість, вага, кількість), що затверджуються Міністерством тимчасово окупованих територій. Та оскільки цей перелік поки що не затверджено, то пункт про переміщення товарів фізичними особами має набути чинності через місяць після ухвалення цієї постанови.


Тим часом, депутати Полтавської облради ухвалили звернення до Верховної Ради, Президента та уряду щодо підтримки торговельної блокади тимчасово окупованих територій України. За нього проголосувала абсолютна більшість присутніх на сесії депутатів.


Висловлюючи свою підтримку ініціаторам блокади, автори звернення сподіваються, що «всі гуманітарні вантажі повинні надходити до наших людей на Донбасі». Водночас вони категорично проти торгівлі з терористами, яка наповнює їхні бюджети та, власне, заохочує до нарощування бойових дій проти України.


За таких обставин облрада вимагає на законодавчому рівні вжити заходів для посилення контролю за переміщенням осіб через тимчасово окуповану територію нашої країни, провести розслідування щодо надання дозволів на оптове постачання продукції з окупованого Донбасу та встановити мораторій на вивезення (ввезення) товарів і вантажів. На переконання депутатів, винятком можуть бути лише гуманітарні вантажі, що завозяться під контролем представників міжнародних організацій. У зверненні також міститься вимога припинити переслідування ветеранів добровольчих батальйонів, які розпочали блокаду торгівлі з терористами в Луганській і Донецькій областях.


Звернення на підтримку блокади також ухвалила Пирятинська міська рада, а от у Кременчуці на останній сесії міськради такий документ не набрав достатньої кількості голосів, тож після бурхливого обговорення міський голова Віталій Малецький порадив ініціаторам звернення доопрацювати його для того, щоб обранці громади могли схвалити цей документ пізніше, інформує наш власний кореспондент у Полтавській області Василь НЕЇЖМАК.


За повідомленням нашого кореспондента у Чернігівській області Василя ЧЕПУРНОГО, звернення до Президента та Верховної Ради, в якому підтримується блокада тимчасово окупованих територій, також ухвалила Бахмацька міська рада. «Ми, депутати Бахмацької міської ради сьомого скликання, підтримуємо блокаду торгівлі з тимчасово окупованими територіями України (Донецької та Луганської областей) і закликаємо парламентаріїв ухвалити закон, котрий забороняє цю торгівлю, з метою пришвидшення визволення східної частини України та повернення контролю над її кордонами», — наголошують представники Бахмацької громади.