На фронтовому сході нашої країни триває весняне загострення. За добу (станом на 10.03) російсько-окупаційні війська 80 разів відкривали вогонь по наших позиціях. Ніч на п’ятницю була тривожною. На всіх напрямках супротивник гатив з мінометів. На маріупольському — з танків, на луганському — із «Градів». А на початку доби бойовики здійснювали обстріли з важкого озброєння по тилових районах, використовуючи школу в Кіровську, повідомили в штабі АТО. Там вважають, що мета таких дій — викликати вогонь і звинуватити українську сторону в обстрілах мирного населення. Отже, проросійські формування продовжують використовувати цивільне населення як заручників для досягнення своєї провокаційної мети. Це підтверджує й наша розвідка. За інформацією ГУР МО України, командування 7-ї окремої мотострілецької бригади (Брянка) 2-го АК наказало бойовикам сховати заборонену зброю і здійснити провокаційні обстріли позицій сил АТО, щоб викликати вогонь у відповідь.


Аналітики групи «ІС» не виключають, що супротивник готується до нових наступальних операцій на Донбасі. «До Горлівської міської лікарні № 2 завезено значні запаси плазми крові. Медичному персоналу повідомлено, що завезення великої партії плазми спричинено «запізнілою реакцією» на ескалацію бойових дій і різке збільшення кількості поранених бойовиків на початку лютого. Водночас не виключено, що цей запас створюється перед новими наступальними операціями з боку бойовиків з очікуваним різким зростанням кількості поранених», — поінформував про ситуацію координатор «ІС», народний депутат України Дмитро Тимчук.


Очевидно, Москва нині переформатовує сценарій розвитку подій на Донбасі. І з огляду на останню інформацію тиша там настане не швидко. Можливо, Кремль готує нові «пропозиції з позиції сили», тому що у форматі Тристоронньої контактної групи тему виборів в ОРДЛО й конституційних змін, яку довго й затято лобіювала російська сторона, знято з порядку денного. Про це в телеефірі повідомила експерт політичної підгрупи ТКГ Ольга Айвазовська.


«Сьогодні ОРДЛО й Російська Федерація борються за одне питання — це формула Штайнмаєра. У вересні закінчується юрисдикція чинного закону про особливості місцевого самоврядування, і нам потрібно мінімізувати внутрішню дискусію політично безглуздого характеру і розуміти, що все набагато складніше, бути мудрішими у цих питаннях», — сказала вона.