Учора Апеляційний суд Києва розпочав розгляд клопотання адвокатів екс-голови Державної фіскальної служби Романа Насірова про зміну запобіжного заходу. Нагадаємо, напередодні Солом’янський райсуд столиці обрав високопосадовцю запобіжний захід у вигляді арешту на 60 діб з альтернативою внесення застави в 100 млн. гривень. Оголошення забрало майже годину, а сам чиновник у той час залишався в СІЗО, до суду його не рекомендували транспортувати лікарі. Тож епопея з тим, хворий насправді він чи ні, триває.

Адвокати вважають суму застави для Р. Насірова завеликою, але хочуть домогтися не просто її зменшення, вони вимагають визнати його затримання незаконним. У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) також незадоволені сумою застави, прокурори вимагали від суду встановити її у розмірі двох мільярдів гривень. Тому прокурори також підготували свою апеляційну скаргу і вже подали її. Про це повідомив днями прокурор САП Роман Симків.

Також триває протистояння між захистом Насірова та САП з НАБУ щодо того, чи має чиновник громадянство інших країн. Антикорупційні органи надали суду документи, які підтверджують, що високопосадовець, окрім українського, має ще британський та угорський паспорти. Але адвокати поставили під сумнів справжність цих документів. Водночас головний антикорупційний прокурор Назар Холодницький в інтерв’ю ЗМІ заявив, що Британське національне агентство з боротьби зі злочинністю через дипломатичні канали офіційно підтвердило, що Насіров є підданим Сполученого Королівства. Також керівник САП не виключає наявності у нього більшої кількості паспортів, тому його відомство скерувало запити ще до низки країн.

«Позиція звинувачення залишається незмінною, ми вимагатимемо утримання під вартою з альтернативою — внесення застави в 2 млрд. гривень, тобто суми збитку, який інкримінується підозрюваному. Ми надали всі докази, які підтверджують на цій стадії кримінального процесу всі ризики, зокрема і ризик втечі, а саме наявність іншого громадянства. Детективи НАБУ з процесуальними керівниками САП перед оголошенням підозри на нараді запевнили мене, що їм достатньо два місяці, щоб це провадження завершити. І я хочу через два місяці побачити обвинувальний акт», — зазначив він.

Нагадаємо, Роману Насірову інкримінують зловживання владою чи службовим становищем. Це пов’язано з рішеннями голови ДФС про відтермінування податкових боргів підприємствам, пов’язаним з народним депутатом Олександром Онищенком.

Олександр БРОНСЬКИЙ.

P.S. Коли верстався номер, засідання суду щодо обрання запобіжного заходу Насірову ще тривало.