Минулі вихідні в зоні бойових дій на сході нашої країни були неспокійними. За даними штабу АТО, 11 березня російсько-окупаційні війська 75 разів відкривали вогонь по наших позиціях, а 12 — 82 рази. При цьому супротивник використовує великокаліберне озброєння, танки і «Гради».


Як і раніше, гаряче на маріупольському напрямку. Тут у неділю «гібриди» били по Новотроїцькому, Мар’їнці, Красногорівці, а по Широкиному працював танк...


На донецькому напрямку в районі Авдіївки ворог використовував, крім стрілецького озброєння, кулеметів великого калібру й гранатометів різних систем, ще й міномети і танки. А о 19.00 додалися ще й РСЗВ БМ-21 «Гради».

Опорні пункти сил АТО поблизу Невельського, Верхньоторецького й Зайцевого, Опитного і Кам’янки окупанти обстріляли з мінометів калібру 82 мм. А по захисниках шахти «Бутовка» — із БМП і СПГ. 120 мм міномети били по Луганському. На луганському напрямку російські окупанти з великокаліберних кулеметів і гранатометів обстріляли позиції поблизу Валуйського, Новоолександрівки та Новозванівки, а з 120 мм мінометів — укріплення в районі Кримського.

Російсько-окупаційні війська продовжують зміцнювати свої позиції по всій лінії фронту. Зокрема, на відрізку Ясинувата—Пантелеймонівка—Єнакієве. А це, по суті, другий ешелон горлівського «балкона». За даними групи «ІС», поблизу Пантелеймонівки помічено маневрування бронетехніки супротивника, яка висувалася убік траси на Горлівку. Одночасно між Корсунем і трасою Е50 відзначалося облаштування окупантами нових позицій.
Своєю чергою ОБСЄ зафіксувала пересування важкої військової техніки бойовиків. Так, у районі окупованого села Свободного Донецької області безпілотник СММ ОБСЄ побачив броньовані машини проросійських найманців, у яких вони перевозили важке озброєння. Про це повідомляє прес-служба місії. «На підставі даних повітряного спостереження було виявлено 18 броньованих машин, розташованих у районі, в якому згідно з пунктом 5 меморандуму від 19 вересня 2014 року заборонено розміщення важкого озброєння і військової техніки», — інформує прес-служба.


Крім того, за лініями відведення, але за межами місць зберігання команда СММ бачила 30—40 танків (невстановленого типу), які стояли на території сільськогосподарського об’єкта, і ще один танк (невстановленого типу) на території полігона в селі Тернове (57 км на схід від Донецька).


У понеділок з самого ранку тривали обстріли Авдіївки з боку проросійських формувань. За словами прес-офіцера 72-ї ОМБр ЗСУ Олени Мокренчук, супротивник щодня веде вогонь із важкої артилерії, стрілецької зброї, гранатометів, кулеметів. «Нам вдалося відтіснити ворога й зробити буферну зону для того, щоб він не міг обстрілювати мирних мешканців зі стрілецької зброї, кулеметів», — розповіла прес-офіцер в ефірі каналу «112».


Минулої суботи в результаті бойових дій Авдіївка знову залишилася без електропостачання. Вчора на своїй сторінці у Фейсбуці керівник Донецької облВЦА Павло Жебрівський написав: «Отримано режим тиші для відновлення ЛЕП поблизу Авдіївки. З нашого боку бригада електромонтажників у супроводі вибухотехніків ДСНС, представників СЦКК і місії ОБСЄ готова будь-якої миті вийти в район пориву для відновлення ЛЕП. З боку ОРДО має вийти група у такому самому складі».