Діалог сходу та заходу допоможе зблизити українців у цей нелегкий час. Він має поєднувати в собі такі чесноти, як відвертість, доброзичливість та людяність. Особливо — у серцях майбутнього нашої держави — дітей.

 

 

На знімках:  Ігор Красношапка; Катерина.


 Фото автора.

І він відбувається завдяки волонтерам, офіцерам цивільно-військового співробітництва та ініціативі громадських організацій Донбасу. Цього разу школярі з малозабезпечених та багатодітних сімей Луганщини провели два незабутні тижні в «Лісовій Заставі». Це табір для фізичного та психологічного оздоровлення дітей у мальовничому місці за півсотні кілометрів від Києва. Тут розробили і втілили у життя власну програму реабілітації дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій.


Усі заняття в таборі «Лісова Застава» відбуваються в ігровій формі, що дуже подобається учням. Вони багато часу проводять на повітрі, займаються спортом, їздять на екскурсії.


— Коли ми приїхали на Київщину, то не очікували такого теплого та гостинного прийому, — каже класний керівник Марія Перегуда. — Особлива вдячність психологу Аліні, яка з кожною дитиною провела індивідуальні бесіди. За свій великий 38-річний стаж я не бачила таких цікавих занять: квест на виживання, різні інтелектуальні ігри, конфліктологія, волонтерство. Із голів дітей вивітрювався весь той негатив, що вони накопичили.


Дітям найбільше запам’ятався аквапарк, адже більшість була там вперше. Із ровесниками, яких зустріли в Києві, вони подружилися, обмінялися контактами, обіцяли приїхати ще.


— Ми плакали, коли їхали додому, хочемо ще раз там побувати, — каже розчулена Катерина. — Аквапарк — це щось! Було класно: в зоопарку, на ковзанці і загалом.


Батьки та викладачі щиро дякують за такий прекрасний двотижневий подарунок їхнім дітям. Передусім голові фонду «За право на життя» Ірині Сазоновій, персоналу табору «Лісова Застава», а також офіцерам цивільно-військового співробітництва, які, зустрічаючи дітей на Луганщині, вручили їм подарунки від ровесників з Рівного.


— Другого березня у Рубіжному ми зустріли тридцять дітей, які повернулися з оздоровчого табору, — розповідає офіцер групи цивільно-військового співробітництва ОТУ «Луганськ» підполковник Ігор Красношапка. — У них світяться очі — і це дуже тішить. До складу цієї групи переважно входять діти з малозабезпечених, багатодітних сімей та діти учасників бойових дій. Нас попросили організувати їх супровід, допомогти із транспортом.

Довелось для діток «вибивати» цілий вагон, бо бракувало місць у потягу. Залізниця пішла назустріч, і вони без проблем доїхали. Думаю, такі речі треба продовжувати й надалі, адже реабілітації, передусім психологічної, потребують тисячі дітей регіону.

Рубіжне.