Добре підготовлений експромт, або Рояль у кущах


Увечері 13 березня, за повідомленням Антитерористичного центру, у рамках проведення контрдиверсійних заходів співробітники СБУ затримали в Кривому Торці Донецької області 43 людини зі зброєю. Всі вони — учасники блокади торгівлі з ОРДЛО. Ця інформація зі східного регіону дуже швидко долетіла в західний і спричинила там миттєву серію акцій протесту на підтримку учасників блокади та з вимогами звільнити з посади міністра внутрішніх справ Арсена Авакова й заступника глави Нацполіції В’ячеслава Аброськіна.

 

За повідомленням поліції, у понеділок, після відповідної перевірки, давання показань і медогляду було відпущено 20 блокувальників. Усього із 43 затриманих 5 раніше судимі, десятеро, за їхніми словами, учасники АТО. І лише четверо — власники зареєстрованої зброї. Пізніше глава МВС у телеефірі заявив: у результаті вилучення зброї в учасників блокади ніхто не постраждав. І зазначив, що затримання активістів почалося після того, як вони відмовилися здати правоохоронцям вогнепальну зброю та почали поводитися агресивно.


А вчора ранком начальник поліції Донецької області В’ячеслав Аброськін у Фейсбук написав, що затриманих напередодні на «редуті» у Кривому Торці відпущено. «Жоден із них не має тілесних ушкоджень. Але надходить інформація, що відома особистість — організатор «блокади» — вимагає від кожного з них звертатися в лікарню зі скаргами «на здоров’я» для використання в подальшій дискредитації співробітників поліції. До речі, кожний із затриманих після перевірки та давання пояснень пройшов медичний огляд, під час якого «скарг» не надходило», — повідомив Аброськін.


За його словами, один із затриманих, раніше судимий за вбивство, розповів, що його та ще кількох людей привезли до Донецької області централізовано. Забезпечили грішми й обіцяли плату за три тижні чергування на «редуті» — 400 гривень на день...


У свою чергу, учасники блокади заявили про те, що їх «редут» був розгромлений правоохоронцями і силовиками. Внаслідок розгону кілька людей госпіталізовано, особисті речі активістів зникли.
«На місці розгону редуту в Кривому Торці вже відбувається дуже багато цікавого. Зникли всі особисті речі добровольців, а ті, що залишилися, згрібають у мішки місцеві комунальники. На місці редуту розбитий намет спецназу поліції, і всі ці браві хлопці охороняють переїзд. Які «контрдиверсійні заходи»? Слуги бариги охороняють поїзди, які йдуть до Захарченка й Плотницького. Це — їх головна мета. Зараз їдемо в лікарню до госпіталізованих. На жаль, госпіталізовані є. Продовження буде», — написав на своїй сторінці у Фейсбук учасник блокади, народний депутат України (фракція «Самопоміч») Семен Семенченко.


Продовження цього інциденту в ніч на вівторок дуже швидко «сталося» відразу в декількох західних областях нашої країни. Так, депутати Чернівецької міської ради (23 із 42) о третій годині ночі зібралися на позачергову сесію й проголосували за те, щоб: «Звільнити затриманих під час розгону учасників блокади, відправити у відставку керівника ГУ Нацполіції Донецької області В’ячеслава Аброськіна, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, керівника Антитерористичного центру СБУ Віталія Малікова». Також у зверненні до Президента України, Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра депутати вимагають: перестати називати війну на Україні АТО, припинити будь-які відносини з ОРДЛО, ухвалити закон про тимчасово окуповану територію, взяти під контроль держави стратегічні об’єкти, які перебувають у руках російського капіталу. Про це повідомляє Цензор. НЕТ з посиланням на bukіnfo.


А в Луцьку місцеві активісти ввечері в понеділок викликали на розмову голову Волинської ОДА Володимира Гунчика з метою з’ясувати його особисте ставлення до проведення блокади з територіями ОРДЛО. При цьому звучали аналогічні вимоги щодо зміни керівництва МВС і поліції. Свою позицію щодо того, що сталося в Кривому Торці, в соцмережі висловив народний депутат України Ігор Гузь. Він уважає, що силового розв’язання цієї ситуації бути не може. Тієї ж ночі депутати облради ухвалили рішення зібрати 14 березня позачергову сесію, передає наш власкор по Волинській області Максим Солоненко.


Під Івано-Франківської ОДА на знак протесту проти «силового розгону блокадників» палили шини. А вчора на площі перед адмінбудівлею відбулася позачергова сесія облради, на якій також було ухвалено звернення до глави держави, Прем’єр-міністра й Голови Верховної Ради України. Представник обласної Асоціації учасників і ветеранів АТО, кіборг Андрій Фармуга заявив, що його побратими цілковито засуджують торгівлю з терористами, але проти використання ветеранів антитерористичної операції в політичних іграх, а також категорично проти захоплення адмінбудівель й інших протиправних дій на мирній території нашої країни. На його думку, війна ще триває, і свій патріотизм треба виявляти на фронті, а не в захопленні приміщень ОДА, повідомляє наш спецкор по Івано-Франківській області Галина Брухаль.


***


Питання «Про звернення Рівненської міської ради до Президента України П. Порошенка, Голови Верховної Ради України А. Парубія та Прем’єр-міністра України В. Гройсмана щодо дій, вчинених посадовими особами правоохоронних органів, стосовно учасників економічної блокади з окупованими територіями окремих регіонів Луганської та Донецької областей України» вчора винесено і на сесію Рівненської міської ради, повідомляє наш власкор Олександра ЮРКОВА.