Вінниччина — на другому місці у державі за кількістю дітей-сиріт, яких взяли на виховання у прийомні родини та будинки сімейного типу. Понад шістсот колишніх сиріт уже виховуються в сім’ях.

«Альтернативні форми сімейного виховання дають можливість дітям-сиротам залишити будинки-інтернати і жити в умовах, в яких перебувають діти, котрі мають маму й тата, — зазначила керівник служби у справах дітей Вінницької облдержадміністрації Тетяна Дорош. — Щойно активізували роботу у цьому напрямі, у нас стало більше діток, які знайшли нові родини. Протягом минулого року створено 12 прийомних сімей і чотири будинки сімейного типу. Крім того, ще 80 діток влаштовано до вже існуючих ДБСТ».

Як стверджує пані Дорош, загалом понад п’ятсот колишніх сиріт уже виховуються у сім’ях. За її словами, нині працюють над процесом усиновлення ще 666 дітей різного віку — від народження до 17 років. Співрозмовниця спростувала думку про те, що прийомні батьки готові брати на виховання тільки маленьких діток.

«Навпаки, серед дітей, які нині готуються стати членами прийомних сімей та ДБСТ, найбільше хлопчиків і дівчаток від 11 до 17 років, — уточнила Тетяна Дорош. — Їх нараховується 464. 6—10-літніх — 153. А ось маляток до одного року тільки четверо. Більшість із названої категорії дітей мають братів чи сестер».

За словами співрозмовниці, цей фактор завжди враховують, бо рідню не можна розлучати. Вони дуже сильно прив’язані одне до одного. Втративши батьків, бояться втратити одне одного. Дорослі намагаються не завдавати психологічної травми таким діткам.

«Під опікою держави в інтернатних установах залишилося 140 хлопчиків і дівчаток, — зазначила Тетяна Дорош. — Із них 81 — у закладах Міносвіти, 39 — МОЗ, 20 — Мінсоцполітики. Про те, що вони набагато краще почуваються у прийомних сім’ях чи ДБСТ, ніж в інтернатах, сироти говорять самі. І цим вони ставлять крапку у дискусії, чи потрібно державі утримувати інтернатні заклади, чи шукати інші форми виховання сиріт».

Утім, процес подолання сирітства в регіоні триває. Адже на обліку служби у справах дітей на початок нинішнього року перебувало 2523 дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування.

Загалом на Вінниччині нараховується 2558 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування (менше 1% від загальної кількості дитячого населення). Більшість із них (майже 70%) перебувають під опікою рідних або близьких людей, 641 дитина виховується у 55 ДБСТ та 150 прийомних сім’ях, 140 дітей — в інтернатних закладах. Протягом минулого року за кошти бюджету придбано помешкання для 11 дітей-сиріт. 253 дитини мають житло на правах власності, 1876 — на правах користування.

Наостанок наведу фразу одного із хлопчиків, яку він вигукнув на подвір’ї будинку сімейного типу і яка викликала сльози у його нових батьків. Він вибіг на вулицю зі словами: «А я вже не сирота! У мене є мама й тато!». Опинившись у нових умовах, діти найбільше бояться, що їх знову повернуть у інтернат...

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.