За останню добу (станом на ранок 23.03) бойовики понад 80 разів обстріляли наших військових. За даними прес-центру АТО, на донецькому напрямку працювали ворожі 120- та 82-міліметрові міномети, кулемети, протитанкові ракетні комплекси, 152-міліметрова артилерія та гранатомети.


На маріупольському напрямку ворог вів вогонь із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, артилерійських систем калібру 122 мм та стрілецької зброї. Працювала ворожа установка РСЗВ «Град-П». На луганському — окупанти використовували кулемети, гранатомети, 82-міліметрові міномети та стрілецьку зброю.


Що відбувається на передовій, розповів боєць ЗСУ (місце дислокації — район промзони, Авдіївка): «Б’ють із важкого озброєння. Подарунки у вигляді 152-го та 122-го калібру прилітають з боку Ясинуватої. «Орки» воюють підло, адже гатять переважно з житлового кварталу. Адекватно відповісти не можемо — є небезпека потрапляння в мирних людей. На жаль, у нашому секторі є «200» та багато поранених. Застосовують бойовики й танки.

Днями буквально рознесли декілька будинків. Диверсійні групи постійно атакують наш опорник. Активізувалися й снайперські групи. Рухаємося перебіжками, адже працюють професіонали...»


Зменшення кількості провокацій від бойовиків наші військові не очікують. Адже з боку Росії державний кордон України перетнула чергова «гуманітарна колона». 40 вантажівок проїхали через російські пункти пропуску «Донецьк» та «Матвіїв Курган» на Донбас. У Державній прикордонній службі зазначили: переміщення «гумконвою» відбувалося з грубим порушенням норм міжнародного та вітчизняного законодавства. «Українська міжвідомча група здійснювала лише візуальне спостереження без виконання контрольних функцій. Вантажівки перевозили нібито дитяче харчування. Однак достеменно підтвердити це неможливо, оскільки ящики були запаковані плівкою синього кольору», — наголосили в прес-службі силового відомства.


***


Президент України Петро Порошенко підписав указ про затвердження державної програми розвитку Збройних Сил України до 2020 року. Про це йдеться на офіційному сайті глави держави. Текст програми не розголошується, він є державною таємницею. Також повідомляється, що цим документом втрачають чинність попередні укази Президента: щодо держпрограми реформування і розвитку ЗСУ до 2017 року та щодо підвищення ефективності планування в секторі безпеки і оборони.