Вечірнє засідання 6 квітня

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення зміни до статті 42 Кодексу законів про працю України щодо захисту трудових прав працівників (№ 5564), який ускладнює звільнення працівників, яким до настання пенсійного віку залишилося менше трьох років. За словами доповідача народного депутата Оксани Білозір, це простий, але дуже важливий для багатьох наших співгромадян законопроект, який зніме напруження і занепокоєння, особливо з урахуванням майбутньої пенсійної реформи.

Оскільки саме стаття 42 Кодексу законів про працю визначає категорії працівників, яким надається переважне право залишення на роботі під час скорочення чисельності чи штату працівників, то до цього переліку пропонується додати працівників передпенсійного віку. Бо хоч Кодексом законів про працю й заборонено дискримінацію працівників за віком, але соціологічні дослідження свідчать, що роботодавці часто це ігнорують. «Особливу тривогу викликає той факт, що особам, яким залишилося кілька років до досягнення пенсійного віку, досить складно знайти роботу», — зазначила О. Білозір.

Голова підкомітету Комітету з питань соціальної політики Олександр Дроздик також звернув увагу, що у 2015 році із закону про зайнятість населення було вилучено статтю, яка передбачала достроковий, за півтора року до досягнення пенсійного віку, вихід на пенсію.

Верховна Рада ухвалила в цілому доопрацьований після вето Президента законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей». Як повідомив заступник міністра фінансів Андрій Граділь, міністерство вважає, що збільшення допомоги насамперед має стосуватися осіб, які беруть участь у бойових діях або виконують обов’язки військової служби.

При цьому представник Президента у Верховні Раді Ірина Луценко нагадала, що підставою для вето стало саме зауваження Міністерства фінансів щодо необхідності врахування фінансових можливостей держави.

У першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за паркування, зупинку, стоянку транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю (№5629). Перший заступник голови Національної поліції України Вадим Троян повідомив, що пропоновані зміни дозволять законодавчо захистити право осіб з інвалідністю або водіїв, які перевозять осіб з інвалідністю, на безоплатну стоянку чи паркування на спеціально обладнаних місцях з позначенням цих місць дорожніми знаками та відповідною розміткою. Також буде посилено відповідальність за зупинку чи стоянку транспортних засобів на визначених місцях чи створення перешкод водіям з інвалідністю або водіям, які їх перевозять.

Ухвалені в цілому зміни до Закону «Про гуманітарну допомогу» передбачають передачу від центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення, до Ради міністрів АРК, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій право приймати рішення про передачу у власність легкових автомобілів, які були визнані гуманітарною допомогою та надані у користування особам з інвалідністю, після користування ними більше 10 років, а у разі їх смерті — членам сімей чи спадкоємцям.

На вимогу фракцій «Батьківщини» та «Самопоміч» народний депутат Єгор Соболєв виголосив заяву, у якій звернув увагу на оприлюднене відео, на якому начебто видно, що полковник Юрій Голубан, який 15 березня цього року звинувачував з парламентської трибуни учасників блокади, раніше, у 2014 році, перебуває серед так званих бійців так званого батальйону «Восток», який складався зі зрадників, насамперед з донецької «Альфи». «Це відео, дата його публікації, дата його зйомок була ідентифікована бійцями батальйону «Донбас» як підготовка до нападу на них під Карлівкою. У цьому бою зрадники України з батальйону «Восток» вбили п’ятьох українських воїнів», — зазначив він та закликав Генпрокурора і керівника СБУ доповісти про розслідування щодо Ю. Голубана.

Реагуючи на цю заяву, представник «Народного фронту» Антон Геращенко нагадав, що сам Ю. Голубан ще 16 березня написав на ім’я Генпрокурора заяву з проханням «перевірити неправдиву інформацію про те, що він мав будь-яку причетність до терористичних дій навесні 2014 року». На його думку, замість посилатися на слова терористів та неперевірене відео, потрібно дочекатися результатів перевірки Генпрокуратури та СБУ.

Сергій КОВАЛЕНКО.