Упродовж лютого—березня до правоохоронців головного управління Національної поліції у Тернопільській області почали надходити звернення від громадян, котрі стали жертвами шахрайської схеми «Ваш син у поліції». За обіцяний порятунок родичів вони віддавали від трьох до тридцяти тисяч гривень.

Згідно з інформацією відділу комунікації обласної поліції, дурили мешканців обласного центру двоє іногородніх осіб. Один з шахраїв уже майже три роки перебуває в слідчому ізоляторі на Київщині. Його помічниця — мешканка Житомирської області.

До Тернополя жінка приїхала наприкінці лютого і винайняла під вигаданим прізвищем житло. Тим часом зловмисник телефонував із СІЗО на випадково набрані номери стаціонарних телефонів. Потрапляв, зазвичай, на людей старшого віку, розповідав їм про лихо, яке трапилося з сином, онуком та іншим родичем, і одразу пропонував вихід із ситуації.

За звільнення з поліції рідної людини просив гроші. Жертви одразу погоджувалися і віддавали усе, що було. Перевірити слова злочинців пенсіонери не могли, оскільки зловмисник перебував на постійному зв’язку. Навіть зі спільницею спілкувався через телефонну конференцію.

За «викупом» приїжджала напарниця. Гроші вона переказувала на картку організатора оборудки. Сама жінка отримувала 200 грн. за кожне вдале шахрайство.

У пастку пройдисвітів потрапив пенсіонер Владислав Клименко. Він віддав невідомим 30 тис. гривень!

— Я виключив телевізор, почав засинати, раптом пролунав телефонний дзвінок. Чоловік представився слідчим. Сказав, що мій внук побився з якимось хлопцем, розтрощив череп, його забрала «швидка». Терміново потрібні кошти на ліки, щоб не ускладнювати ситуацію, — пригадує пенсіонер.

Владислав Клименко каже, що розгубився. Двадцять тисяч мав удома, а ще десять довелося знімати з картки. Усю суму передав невідомій жінці.

— Я переконався, що в поліції високопрофесійні працівники. Відтепер з більшою повагою ставитимуся до правоохоронців, — запевнив пенсіонер.

Ці слова були сказані після того, як оперативники вийшли на слід помічниці шахрая і затримали її. Вона зізналася у десяти фактах шахрайств на території обласного центру. Сума збитків — майже 80 тис. грн. Нині жінка перебуває в ізоляторі тимчасового тримання.

Як стало відомо, Тернопільська область не перша, де залишив свій слід дует шахраїв. Від їхніх рук потерпали жителі Житомирської, Рівненської та Київської областей. Тож якщо ви також зустрічалися з мобільними шахраями та передавали їм свої заощадження «за порятунок родичів», телефонуйте за номерами: (0352) 27-11-70, 27-12-58, (067) 471 66 23, (067) 208 02 23 або на лінію «102».

Михайло ЛИСЕВИЧ.