«Змінюймо країну разом! Децентралізація: нові можливості» — під таким гаслом розпочався організований Офісом реформ у Тернопільській області навчальний тур з обміну досвідом та ознайомлення з кращими практиками реформи децентралізації у регіоні. У ньому також беруть участь представники органів місцевого самоврядування Донецької, Луганської, Закарпатської та Львівської областей.

Вітаючи делегації, голова облради Віктор Овчарук, зокрема, наголосив: «Тернопільщина є лідером у процесі створення об’єднаних територіальних громад. Спочатку їх було 26. Тепер уже 36. Цей процес тривав нелегко — були дискусії, проблеми із неузгодженнями у законодавстві тощо. Зазначу, що об’єднання відбувалося лише добровільно. Так, є колосальні результати цієї реформи. Але, водночас, виникли і проблеми, бо не всі об’єднані громади, хоча таких і небагато, не зуміли стати спроможними і самодостатніми. Але це хороший урок на майбутнє... Без сумніву, висновок один: реформа з децентралізації є успішною».

Голова ОДА Степан Барна зазначив: «Нічого кращого у процесі децентралізації, ніж особиста відповідальність, немає. Взяти хоча б, для прикладу, ефективність використання землі. Нині в області щонайменше 25—30 відсотків її не обліковано, тобто податки ніхто не сплачує. Те саме стосується легалізації робочих місць. А тому користь від проведення роботи у цих напрямах має показувати територіальна громада. Адже 60 відсотків від податку на доходи фізичних осіб і 100 відсотків податку на землю йдуть саме до бюджету громади».

Учасники навчального туру ознайомляться із діяльністю Великогаївської, Теребовлянської, Шумської, Васильковецької об’єднаних територіальних громад, їхніми інфраструктурами, стратегіями розвитку, інститутами старост, центрами надання адміністративних послуг, а також побувають у Збаражі.

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Тернопільська область.