Українська влада дуже чітко усвідомлює, що безвізовий режим — це не лише можливості, а і велика відповідальність, і докладатиме всіх зусиль, щоби жодних міграційних ризиків від України країни Євросоюзу не відчули. На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з Генеральним директором Управління зовнішньої політики Міністерства закордонних справ Португальської Республіки Франсішку Антоніо Дуарте Лопеш (на знімку праворуч).

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.
 

І. Геращенко подякувала за підтримку, яку Португалія надає Україні у захисті її суверенітету та територіальної цілісності, а також за підтримку України на шляху до безвізового режиму. У цьому контексті вона наголосила, що важливо унеможливити, щоб елементи, причетні до незаконних збройних формувань на Донбасі, не могли створювати загрозу для наших європейських партнерів. При цьому парламентарій наголосила, що мова не йде про простих громадян України, які сьогодні виявилися жертвами окупації. А йдеться про причетних до важких злочинів.


І. Геращенко високо оцінила активізацію парламентських зв’язків і висловилася за поглиблення активізації двосторонніх взаємин між Україною та Португалією. Перший заступник Голови Верховної Ради запросила делегацію португальського парламенту відвідати Київ та Донбас, щоб на власні очі побачити, що там відбувається, особливо в гуманітарному аспекті.


Ірина Геращенко поінформувала гостей про ситуацію на Донбасі та процес звільнення заручників. За її словами, вчора відбулася чергова зустріч підгруп тристоронньої контактної групи у Мінську, окрім безпекової, через інцидент із підривом поблизу Луганська авто з представниками місії ОБСЄ. Зараз голова місії ОБСЄ перебуває на Донбасі й по скайпу розповідав про хід розслідування цієї жахливої справи. «Ми жорстко засуджуємо будь-яку агресію проти місії ОБСЄ, — сказала І. Геращенко. — Ми виступаємо за якнайшвидше розслідування цього інциденту і покарання всіх причетних. Ми покладаємо повну відповідальність за те, що міни були закладені на шляху руху автомобіля ОБСЄ, на бойовиків, повністю контрольованих Російською Федерацією. І вважаємо, що потрібно посилити тиск на Російську Федерацію з вимогою, щоби були створені умови для незалежного розслідування». Парламентарій відзначила, що цей інцидент ще раз підкреслив актуальність позиції Президента України щодо необхідності миротворчої місії на Донбасі. «Без цього там просто неможливо сприяти встановленню миру, ця територія сьогодні нашпигована зброєю, незаконними збройними формуваннями. І очевидно, що туди потрібно заводити миротворців — ОБСЄ, ООН. Без миротворчої місії буде набагато важче зупинити цей конфлікт».


Ірина Геращенко також привернула увагу до ще одного тривожного факту — у березні бойовики, контрольовані Російською Федерацією, вкрали на Донбасі українську власність — продукцію та обладнання українських підприємств. «Це мародерство, це рейдерство на міждержавному рівні. Є наміри Росії продавати вкрадені обладнання та продукцію з українських підприємств через російські ринки та через російське маркування». Політик наголосила, що це є неприпустимо.


Ключовою проблемою в гуманітарному аспекті є звільнення заручників, — наголосила І. Геращенко. За її словами, на сьогодні в полоні бойовиків на тимчасово окупованій території перебувають 127 громадян України — це військові та цивільні, чоловіки та жінки. «Заради їх звільнення ми готові на найбільший компроміс — там, де дозволяє українське законодавство, через процедуру помилування звільнити і помилувати тих людей, котрі не вчинили тяжких злочинів», — сказала політик. За її словами, йдеться про майже 600 людей. Але в тому списку, який надає протилежна сторона, є декілька десятків людей, які скоїли тяжкі злочини, вбивства, а кілька сотень людей хочуть, щоб їх звільнили, але не хочуть переміщатися на окуповані території. Українська сторона майже півроку витратила на переговори щодо того, яка саме міжнародна гуманітарна організація збере підписи тих людей, котрі не хочуть переміщатися на окуповану територію. У середу узгодили, що підписи збиратиме місія ОБСЄ, у п’ятницю розпочнеться збір таких підписів разом із представниками українських спецслужб, Уповноваженого з прав людини. І. Геращенко звернулася до португальської сторони з проханням, щоб питання звільнення заручників на Донбасі, а також політв’язнів у Криму лунало на різних міжнародних майданчиках.


У свою чергу, гість запевнив, що Португалія і надалі допомагатиме Україні у обстоюванні її суверенітету та територіальної цілісності. «В Португалії проживає багато українців. Через це безвізовий режим нас не лякає, навпаки, — для нас це великий плюс, — сказав Франсішку Антоніо Дуарте Лопеш. — І у Брюсселі розуміють, що українці у Португалії — це приклад того, якими можуть бути відносини між Україною та ЄС». Португальський політик також відзначив, що Україна зробила багато кроків для запровадження безвізового режиму, як того просив Євросоюз, висловивши сподівання, що відносини між Україною та Євросоюзом поліпшаться із запровадженням безвізового режиму. Він також зауважив, що зв’язки між парламентами України та Португалії також є гарним прикладом двосторонніх відносин, які потрібно поглиблювати. У липні заплановано візит міністра закордонних справ Португалії до України. Португальський політик також висловився за посилення роботи місії ОБСЄ на кордоні між Україною та Росією.


У зустрічі також взяла участь Надзвичайний та Повноважний Посол Португальської Республіки в Україні Кріштіна Алмейда.