Травневі свята — один з «найгарячіших» періодів на ринку свинини, коли товарне поголів’я розбирають наче гарячі пиріжки. А цьогорічний розпал пікнікового сезону як ніколи порадував свинарів і, відповідно, засмутив покупців у крамницях, адже таке подорожчання, у підсумку, позначилося на м’ясних цінах.

 

Динаміка закупівельних цін на свиней І-ї категорії живою вагою (2012-2017 рр.)

Джерело: Асоціація «Свинарі України».

 

Ось і цього тижня свинина живою вагою додала 2-2,5 гривні за кіло,  а діапазон цін змістився до 39-40,5 грн. Отже, прогнози щодо досягнення у нинішньому місяці психологічної позначки у 40 гривень справдилися. Відтак, ринкова вартість свинини без кістки, у середньому, стартує з 80 грн.

Жвавий підйом цін на живий товар обумовлений не лише пікніками, а й обмеженістю пропозиції. Свинарі можуть диктувати умови, адже попит з боку закупівельників перевищує наявне поголів’я свиней забійних кондицій. Реалізують навіть тварин вагою до 100 кг, хоча, зазвичай, на м’ясокомбінат ідуть 115-120-кілограмові «п’ятачки».

Ціновий стрибок на сировину засмутив і виробників ковбасної продукції, яка у шашликовий сезон користується значно меншим попитом, ніж сире м’ясо.   Вони занепокоєні, що така ситуація змусить їх або працювати у збиток, або призведе до відчутного скорочення обсягів продажу ковбас та шинок.

За прогнозами, закупівельна ціна на живих свиней, найвірогідніше, втримається на високому рівні й наступного тижня. Але у другій половині місяця напруга на цьому ринку може дещо послабитися.

 

Підготував Валерій ДРУЖЕНКО.