Одне із найважливіших питань реформування освітньої галузі — впровадження з 1 вересня 2018 року Концепції нової української школи. Про це на засіданні Тернопільської облдержадміністрації наголосили заступник міністра освіти й науки України Павло Хобзей та начальник профільного управління Ольга Хома. Не менш важливим є створення опорних навчальних закладів та забезпечення належного фінансування галузі.

 

За словами Ольги Хоми, у контексті реформи освітньої галузі розвиток дошкільної освіти спрямовано на збільшення місць і підвищення рівня охоплення дітей дошкільним навчанням і вихованням. Щодо реформування загальної середньої освіти, то одним із головних завдань є створення оптимальної мережі загальноосвітніх навчальних закладів, яка б реально враховувала освітні запити громади та забезпечувала ефективне використання фінансових, матеріально-технічних та кадрових ресурсів.


«Сьогодні в області є 182 малокомплектні школи різного ступеня, — зауважила Ольга Хома. — Перший ступінь — це 1—4 класи, де навчається менш як 10 дітей, перший-другий ступені, де навчається менш як 40 дітей, і перший-третій ступені, де навчається менш як 100 дітей. Статистика досить невтішна, адже у 2017 році навчання одного учня у малокомплектній школі коштувало від 40 до 60 тисяч гривень, а з державного бюджету передбачено 10 тисяч».


Так, у Золотниківській громаді Теребовлянського району у 2016—2017 навчальному році функціонують три ЗОШ І—ІІ ступенів, у яких навчається менш як 25 учнів. Зокрема, в селі Котузів — 13, Маловоди — 15, селі Гниловоди — 21 учень. Усі ці заклади фінансуються з місцевого бюджету.


«У таких випадках говоримо про створення опорних навчальних закладів, які дають змогу надавати якісні освітні послуги. Сьогодні в області вже функціонують 15 опорних шкіл, 9 з яких у районах, 6 — в об’єднаних територіальних громадах, та їх 40 філій, у яких навчається понад 6,5 тисячі учнів. Крім того, завершується юридичне оформлення ще 4 опорних закладів в об’єднаних територіальних громадах. Торік з обласного бюджету на опорні школи було виділено понад 15 мільйонів гривень, в області закупили 42 шкільні автобуси. Сьогодні об’єднані територіальні громади отримали понад 50 мільйонів гривень на розвиток освіти, тобто вони мають можливість забезпечувати школи обладнаними кабінетами і довозом дітей», — підсумувала Ольга Хома.


Тернопільська область.