На початку травня уряд і Пенсійний фонд відзвітували, що у 8,2 мільйона українців зросли пенсійні виплати. Підвищення було планованим, оскільки згідно з Законом «Про Державний бюджет України на 2017 рік» з 1 травня прожитковий мінімум для непрацездатних осіб збільшено до 1312 грн. Саме цей показник впливає на розрахунок виплат більшості пенсіонерів.

Як повідомляв «Голос України», зросли й інші соціальні виплати, адже прожитковий мінімум було піднято не лише для непрацездатних осіб. Зокрема, у законі вказується, що цей загальний показник у розрахунку на місяць на період з травня до листопада становитиме 1624 грн., для дітей віком до 6 років — 1426 грн., для дітей віком від 6 до 18 років — 1777 грн., для працездатних осіб — 1684 грн.

Утім, скільки саме у середньому додалося до гаманця українського пенсіонера, у ПФУ раніше відповісти не могли. Зацікавленим радили звернутися до відділення фонду за місцем проживання й уточнити у вповноважених осіб, бо, мовляв, кожна пенсійна справа індивідуальна. «Голосу України» у прес-службі відповіли, що «з ходу» відповісти на таке запитання не можуть, бо потрібні складні обчислення. Й справді, офіційну відповідь газета отримала через п’ять робочих днів:

«Перерахунок було проведено 8,2 млн. пенсіонерів, — підтвердили у ПФУ, — середній розмір їх пенсії збільшився на 62,89 грн.».

Нагадаємо, раніше незалежні експерти прогнозували, що у травні пенсійні виплати зростуть майже на 300 гривень. І то переважно у тих, хто сьогодні отримує менш як 1500 гривень. Однак читачі, котрі звернулися до автора цього тексту після травневого підвищення, вказують, що і це не скрізь спрацювало. Наприклад, Микола Олександрович з Волинської області (прізвища читач не вказав) обурювався, що він як отримував майже тисячу гривень пенсії, так і отримує, а у відділенні Пенсійного фонду відсутність підвищення йому пояснили браком трудового стажу. «Я у селі живу, ви мені поясніть, де мені цей трудовий стаж узяти», — вимагав читач. А ось у киянки Лариси Іванівни зі стажем усе гаразд, але пенсію у 1500 гривень їй все одно не підвищили, мотивувавши це тим, що «ще не надійшла черга індексації». Як прожити у столиці на такі кошти, жінка не знає.

Залишається сподіватися, що наступне підвищення пенсій і соціалки, заплановане на грудень 2017 року, виявиться істотнішим.

Тетяна ПАСОВА.