Несподівані весняні заморозки перекреслили сподівання на появу доступних ягід. Аграрії попередили, що дешевих вітчизняних черешень, абрикосів і навіть полуниці у продажу не буде.

Нині у столиці за червону ягоду на базарах правлять 50—65 гривень, наприкінці робочого дня її можна знайти по 45. Товар, якщо вірити продавцям, завезено з Одещини. Він швидко псується, тому тримати зависоку ціну весь час немає можливості. Більшість покупців оминають ятки з полуницею взагалі.

— Я не ризикую брати ранню полуницю, щоб не потруїти дітей нітратами чи ще чимось, — розповідає киянка Марина. — Кажуть, її надміру підживлюють хімією. Купуватиму ягоди трохи пізніше, коли дозріють місцеві і буде кращий вибір. З тієї само причини не брала, наприклад, ранню картоплю і моркву.

Тим часом знаменитий борщовий набір останні два тижні фактично тримається на старій позначці: за велику бульбу торішнього врожаю просять 10 гривень (за кілограм), за добірну смачну моркву — 18. Цікаво, що в столичних супермаркетах останню можна знайти і за 13 гривень: торговельні мережі мають можливість знижувати ціни на такий товар.

Щодо овочів нового врожаю, то ціни на них теж не захмарні: дрібну картоплю на базарах продають по 15 гривень, середню й велику — по 20—25. Капусту пропонують по 15—20.

Огірки нині можна придбати за ціною від 23 до 40 гривень за кілограм, помідори трохи дорожчі і теж розраховані на різні гаманці.

Торішня «умовно вітамінна» продукція лякає відносно високими цінами. Зокрема, вирощені в Україні торішні яблука на столичних ринках пропонують у середньому по 20 гривень. Тим часом заморські банани лише на 10 гривень дорожчі.

За даними моніторингу Держстату, за декаду з 10 по 19 травня з харчового набору найпомітніше здорожчала цибуля (в середньому по країні — на 11,6 відсотка). 19 травня найбільше за неї просили у Чернівецькій області — 10 гривень з копійками. У Києві за цей період цибуля так само підскочила в ціні — в середньому до 9 гривень 16 копійок за кілограм.

За ці десять днів капуста, морква і буряк здешевшали, а картопля додала незначні 0,1 відсотка. Найдорожчу в країні бульбу 19 травня продавали на Донеччині (по 10 гривень 38 копійок) та у Києві (10 гривень 75 копійок), найдешевшу — на Хмельниччині (6 гривень 26 копійок) і Тернопільщині (6 гривень 40 копійок).

М’ясоїдам можна не турбуватися: чи то через незначне похолодання, яке трохи зіпсувало «сезон святкових шашликів», чи то з якихось інших причин їхній улюблений продукт залишається у попередніх цінових межах. Яловичина і птиця «застигли на місці», а свинина в Україні в середньому додала в ціні 0,3 відсотка. Найдорожчу в країні свинину Держстат знайшов у Дніпропетровській області — по 95 гривень 62 копійки, у столиці вона майже на 5 гривень дешевша — 90 гривень 76 копійок за кілограм.

Анна СМІЛЯНСЬКА.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.

ЩО ПОЧІМ НА СТОЛИЧНИХ РИНКАХ (ЗА КГ)

Полуниця — 45—65 грн.

Яблука — 20 грн.

Картопля (торішня) — 10 грн.

Картопля (молода) — 15—25 грн.

Морква — 18 грн.

Буряк — 6,7—8 грн.