Купуючи продукти на вагу, ми ризикуємо не дорахуватися від 20 до 200 грамів товару і навіть більше. Щоб убезпечити себе від зайвих витрат, уважно роздивіться ваги, які використовує продавець.

Навіть електронні пристрої не завжди гарантують чесне зважування, нагадує сайт ДП «Полтавастандартметрологія». Адже знаходяться умільці, які переналаштовують електронний зважувальний пристрій з вигідною для продавця похибкою. До того ж будь-яка техніка за багаторічну експлуатацію може вийти з ладу і почати «прибріхувати».

Фахівці «Полтавастандартметрології» нагадують: усі ваги, які використовуються у торгівлі, мають успішно пройти державні випробування. Після цього вони заносяться до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, допущених до використання в Україні. При цьому на маркування наносять спеціальний знак Держреєстру у вигляді великої літери «С» та маленької «у».

Крім того, відповідно до Закону України «Про метрологію і метрологічну діяльність» усі ваги, які використовуються у торговельно-комерційних операціях, підлягають обов’язковій повірці раз на рік. Не можна експлуатувати пристрій, який вчасно не пройшов цю процедуру. На електронних вагах повірочне клеймо ставиться знизу, і якщо у споживача виникають сумніви у достовірності результатів зважування, на його вимогу продавець зобов’язаний цей знак продемонструвати.

Подивіться, чи є на вагах пломба з відтиском повірочного тавра. На ній має зазначатися дата останньої повірки.

Пломба — це не просто наочне підтвердження того, що ваги перевіряли, вона ще й закриває доступ до механізму їх переналаштування. Пломба має бути цілісною, відтиск тавра чітким і зробленим не пізніше, ніж рік тому.

На боковій поверхні «правильних» ваг має бути табличка з обов’язковим зазначенням виробника цього пристрою, заводського номера, року випуску, ціни повірочної поділки, найвищої межі зважування «Мах = ...», знаку Держреєстру.

На базарі хитрі продавці намагаються відсунути ваги подалі від покупця й «обкласти» купками овочів та фруктів — щоб ви не бачили табло. Не купуйте продукти у таких «фокусників». Пам’ятайте: під час проведення зважування ви маєте чітко бачити усі цифри на табло. Якщо маєте сумнів у тому, що продавець чесно відміряв кілограм яблук чи картоплі, не лінуйтеся перекласти свої пакунки на контрольні ваги. Такі мають бути на кожному базарі.

Вл. інф.