Протестуючи проти рейдерського захоплення підприємств ТОВ «Нива-2010», що в селі Бережинка Кіровоградського району, та ПСП «Гайдук», що в селі Іванівка Долинського району, селяни та працівники провели велелюдну акцію протесту. За тиждень протистояння загострилося і переросло у кровопролиття.

 

 

«Сьогодні, 23 травня, близько 16-ї години у Бережинці стріляли у місцевих жителів та знімальну групу «День за днем» каналу «Кіровоград». Події відбувалися навколо фермерського господарства «Нива-2010», яким 23 дні тому незаконно заволоділа фірма із Дніпра. Майже 200 людей, земля яких перебуває в оренді даного господарства, стали на бік засновника підприємства Миколи Трибіненка. Громада взялась сама виганяти самопроголошених власників, які зачинились у конторі й не хотіли виходити до людей. Аби зайти в приміщення, довелось виламати двері та вибити вікна. Ті, хто знаходився всередині, почали кидати у бік людей димові шашки та розпилювати сльозогінний газ. Слідом з вікон пролунали постріли, стріляли зсередини у натовп. Люди неодноразово телефонували в поліцію, втім, патрульні з’явилися не раніше, ніж за 40 хвилин у складі трьох чоловік. Протягом цього часу стрілянина продовжувалась. Один із молодих чоловіків, який був у натовпі, отримав наскрізне поранення руки з вогнепальної зброї. Поранення отримали ще декілька місцевих жителів. Свистіли кулі й над головами знімальної групи «День за днем», які перебували на місці подій із самого початку конфлікту. Після приїзду патрульних, через кілька хвилин, прибув спецпідрозділ поліції. Ті, кому вдалося втекти з контори, переховувалися зі зброєю на току. Наразі на місці події працює експертна група», — написала на своїй сторінці в Фейсбуці журналіст Марія Староста.


У свою чергу сектор комунікацій головного управління Національної поліції в Кіровоградській області на офіційній сторінці відомства виклав повідомлення такого змісту: «Працівники поліції з’ясовують обставини конфлікту, під час якого отримали дробові поранення троє осіб. За попередньою інформацією, пригода сталася в одному із сіл Кіровоградського району 23 травня близько 16-ї години. На території сільгосппідприємства під час суперечки люди почули постріли, внаслідок яких поранення дробом отримали троє громадян. Потерпілих каретою «швидкої» було госпіталізовано до лікувального закладу.


На місце події негайно прибули правоохоронці. Поліцейські виявили шістьох мешканців сусідньої області, вдягнених у камуфляжну форму, які мали при собі мисливські помпові рушниці, а також спецзасіб травматичної дії.
Зброю та спецзасіб вилучено і направлено для проведення експертиз. Осіб затримано.


За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України «Хуліганство». За ці дії законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років».


Як стверджують очевидці, саме ці люди стріляли вчора у людей в Бережинці на території сільгосппідприємства «Нива-2010». Стрілки представилися поліцейським працівниками охоронної фірми.


Серед основних запитань, які турбують і фермерів, і їхніх працівників, і селян, які виживають в цих селах завдяки працюючим підприємствам, їхніх орендодавців земельних паїв — що робити, якщо в господарство, на їхню землю зненацька прийшли рейдери? Чому не діють антирейдерські закони? Як повернути чи передати по закону всі документи, трудові книжки, все майно підприємства? А головне — де все це знайти? І чому вже третій тиждень постраждалим так ніхто й не сказав, що їм робити?


Ці та багато інших запитань озвучували під час мітингу його учасники, зокрема — колишній керівник «Нива-2010» Микола Трибіненко.


За словами Трибіненка, на даний момент встановлено, що на договорі дарування та інших документах стоять не його підписи, а підписи іншої людини. Однак його й досі не поновили у правах та не допустили до роботи.
З учасниками акції зустрівся заступник начальника управління юстиції з питань державної реєстрації Олег Потьомкін.


«Третього травня, одразу, як сталося рейдерське захоплення, спеціалісти Головного територіального управління юстиції надали представникові «Нива-2010» юридичну допомогу в написанні скарги. Четвертого травня управління направило подання до Міністерства юстиції щодо проведення перевірки державного реєстратора Маловисківської міської ради. Наразі (17 травня. — Авт.) перевірка триває. Відомо, що скарга представників «Нива-2010» прийнята Міністерством юстиції до розгляду і найближчим часом буде опрацьована (!). У разі, якщо буде виявлено порушення в діяльності державного реєстратора, спеціальна комісія найближчим часом скасує незаконні дії», — пообіцяв учасникам акції Олег Потьомкін. Також триває перевірка щодо приватного нотаріуса, нині підписано наказ про зупинення його нотаріальної діяльності до завершення перевірки.


Учасники акції, активісти передали в управління юстиції резолюцію з вимогою скасування рішень, проведених державним реєстратором Маловисківської міської ради щодо юридичної особи ТОВ «Нива-2010», повернення підприємства законним власникам, захисту справжніх засновників суб’єктів господарювання та трудових колективів підприємств, що постраждали від рейдерів. Також селяни та фермери вимагають зустрічі з міністрами аграрної політики та юстиції. У разі незадоволення своїх вимог обіцяють оголосити безстрокову акцію протесту з рухом до столиці організованою колоною автомобілів та сільгосптехніки.

Кіровоградська область.

ДОВІДКОВО

Лист від виконавчої служби про примусову зміну керівництва надійшов на підприємство «Нива-2010» 29 квітня. Нібито частку в 65 відсотків викупила фірма з Дніпра. А 3 травня на підприємство прийшли й так звані нові законні співвласники. Наразі вони теж вважають себе ошуканими, бо, мовляв, купили підприємство з боргами. Звідки взялися борги в «Ниві» — не знають. Кажуть, їх підприємство просто незаконним шляхом хочуть відібрати. Обидві сторони земельного конфлікту звернулися із заявами в правоохоронні органи.


Фото зі сторінки Марії Старости у Фейсбуці.