Вечірнє засідання 20 лютого

Народні депутати під час екстреного засідання парламенту ухвалили постанову про засудження застосування насильства, що призвело до загибелі мирних громадян України, та внесли зміни до календарного плану четвертої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. «За» ці рішення, відповідно, проголосували, 236 та 229 парламентаріїв.

Оголосивши після перерви про продовження вечірнього засідання, головуючий заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський повідомив, що письмову реєстрацію пройшли 227 народних депутатів. А поки не буде підлагоджено роботу системи «Рада», він запропонував представникам фракцій висловитися стосовно того, які рішення задля врегулювання кризи має ухвалити парламент.

На думку лідера «УДАРу» Віталія Кличка, головне завдання, яке стоїть перед Верховною Радою — це припинення кровопролиття, вбивств і розстрілів людей, які відбуваються на вулицях Києва. Поклавши відповідальність за все, що відбувається в країні, на владу, котра «не хоче чути людей, які три місяці тому вийшли, бо хочуть перспектив у своїй країні», він заявив, що насамперед потрібно ухвалити рішення про відведення військ, щоб брат не йшов на брата.

Олег Тягнибок закликав усіх — і депутатів, і силовиків, «згадати про присягу служити народові України, а не режиму Януковича» та зупинити кровопролиття. «Звертаюся до всіх тих, кого хочеться назвати правоохоронцями — ви не маєте права піднімати руку на народ, ви не маєте права служити окремому кримінально-олігархічному клану, який захопив владу», — заявив він та привітав рішення депутатів від Партії регіонів, «які згадали про такі поняття, як присяга, совість та відповідальність перед народом».

Ще одним важливим завданням лідер «Свободи» назвав повернення до Конституції 2004 року, що дасть парламенту можливість негайно припинити кровопролиття. «Повернувши Конституцію 2004 року, ми зможемо відсторонити тих міністрів, які дають незаконні накази щодо використання зброї та нищення власного народу. Це дасть можливість взяти на себе відповідальність та призначити на ті посади людей, які зупинять кровопролиття», — сказав О. Тягнибок.

Арсеній Яценюк закликав усіх депутатів, які ще не прибули до парламенту — негайно зробити це. «Крім нас просто нікому зупинити вбивства громадян. Просто нікому. І тому ще раз закликаю всіх депутатів усіх фракцій українського парламенту — ми давали присягу українському народу. Українському народу, з якого зараз знущаються, по якому стріляють снайпери. Всі до парламентської зали. Голосуємо за те, щоб врятувати Україну», — сказав він. Керівник фракції «Батьківщина» також наголосив, що «в Україні була різна влада, але ніколи не було кривавої влади. І те, що сьогодні людей на вулицях стріляють задля того, щоб втриматись в кріслі — це злочини проти людяності й проти країни, і за ці злочини треба відповідати».

Народний депутат Микола Рудьковський закликав колег негайно проголосувати за заборону введення військ до Києва та ухвалити постанову про те, «що Конституційний Суд у 2010 році перевищив свої повноваження і таким чином повернути Конституцію 2004 року». М. Рудьковський також повідомив, що написав заяву про вихід із фракції Партії регіонів.

Оскільки в залі лунали заклики до негайного переобрання керівництва Верховної Ради, то позафракційний народний депутат Володимир Литвин порадив з цим не поспішати, бо інакше складеться враження, що парламентарії зібралися насамперед для цього. А перш ніж перейти до ухвалення рішень, він порадив відновити роботу системи «Рада». «Якщо ми цього не зробимо, то чим ми відрізнятимемося від них?» — запитав він.

А от коли регіонал Віталій Грушевський запропонував зачекати з ухваленням рішень до п’ятниці, оскільки в сесійній залі присутні не всі 450 народних депутатів, то в залі ледь не виникла бійка. Зрештою, парламентарій вийшов із зали, тож обговорення продовжилося.

І перше, до чого закликав позафракційний Петро Порошенко — це не йти з парламенту, поки не буде прийнято рішення. Парламентарій також повідомив, що Європейський Союз щойно оголосив своє рішення про застосування до деяких українських чиновників імміграційних, фінансових та економічних санкцій.

Олександр Турчинов серед найперших завдань парламенту назвав скасування різноманітних «антитерористичних актів», які призвели до величезних жертв громадян. Крім того, він закликав до негайного переобрання керівництва парламенту, ухвалення рішення про повернення Конституції 2004 року, оголошення недовіри Генпрокурору.

На думку позафракційного Олега Ляшка, Верховна Рада мала невідкладно ухвалити рішення про заборону використання зброї проти мирних громадян та про виведення військ із Києва. «Якщо ми зараз не приймемо цього рішення, вночі будуть нові жертви і нова кров. Якщо ж приймемо — міліція не посміє стріляти», — наголосив він.

На необхідності ухвалювати рішення у легітимний спосіб наголосив Анатолій Гриценко. «За тим, що відбувається зараз в парламенті, стежить не тільки Майдан, а увесь світ», — заявив він і закликав зробити так, щоб усі бачили — в залі справді є необхідна кількість голосів. «Якщо є народний депутат в залі, то він голосує, а якщо немає — то він бере на себе відповідальність за кров», — сказав парламентарій.

Регіонал Олег Зарубінський зауважив, що не виступав з парламентської трибуни із 29 листопада, оскільки вважав, що тоді було зроблено велику помилку — не було підписано Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Але попри те, що зараз усіх переповнюють емоції, він закликав колег ставити на голосування тільки ті питання, які реально підтримають 226 народних депутатів. «Треба бути дуже обережними, щоб не нівелювати рішення, які, сподіваюся, будуть сьогодні ухвалені в сесійній залі», — сказав О. Зарубінський.

Ще один регіонал Нестор Шуфрич, зазначивши, що це справді непростий і трагічний день, адже на вулицях гинуть люди, риторично запитав: «Хто в цьому винуватий». І отримав із зали відповідь: «Янукович!». «Безумовно, винна влада, але винуваті також і ми», — завершив він свою фразу. А відповідаючи на власне запитання, чому в залі відсутні більшість представників фракції Партії регіонів, він зазначив, що оскільки в середу було вирішено, що Верховна Рада не працюватиме, то чимало з них перебували далеко від Києва. «Але вони їдуть», — запевнив Н. Шуфрич. Відтак він закликав не поспішати з ухваленням рішень, а дочекатися, коли за них зможуть проголосувати 400 народних депутатів.

Микола Томенко, як ветеран війни в Афганістані, закликав усіх бути обережними з використанням різних висловів. «Дуже прошу не використовувати фразу «громадянська війна», бо немає в нас громадянської війни, а є війна купки людей з народом», — сказав він. Він також закликав народних депутатів ухвалити рішення про те, що жодних антитерористичних чи інших надзвичайних станів в Україні не буде введено, а ті, хто проштовхує до цього, мають бути відсторонені від влади.

Також, на думку М. Томенка, Верховна Рада має негайно нагадати про кримінальну відповідальність за сепаратизм, зокрема, главі парламенту АР Крим Константинову, «котрий уже готується передати республіку до складу Росії».

Коли ж о 22-й годині нарешті запрацювала система «Рада» і на табло висвітилося, що в залі зареєструвалося 239 народних депутатів, заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський одразу зачитав проект постанови про засудження застосування насильства, що призвело до загибелі мирних громадян України. А після деяких поправок, зокрема, запропонованих головою Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони В. Литвином, постанову було ухвалено 236 голосами.

Далі народні депутати внесли зміни до календарного плану четвертої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. «Мається на увазі, що парламент працюватиме кожен день, і у вихідні дні також», — зазначив А. Яценюк.

Під час засідання головуючий оголосив, що з фракції Партії регіонів вийшли народні депутати Геннадій Бобов, Віктор Бондар, Юрій Благодир, Віктор Розвадовський, Микола Рудьковський, Юрій Шаповалов, Сергій Мошак, Василь Ковач, Іштван Гайдош, Михайло Ланьо та Іван Бушко.