У ній братимуть участь ті, хто з поважних причин не зміг приїхати на основну хвилю тестування, а також учасники АТО та мешканці непідконтрольних територій. А цього тижня в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) розглядали апеляційні заяви учасників ЗНО, які не задоволені отриманими результатами.

За словами директора УЦОЯО Вадима Карандія, найбільше таких скарг подають потенційні відмінники — одинадцятикласники, для яких результати ЗНО зараховуються як державна підсумкова атестація.
— Коли є різниця в один-два бали, не вистачає для отримання золотої чи срібної медалі, тоді подають апеляцію, — пояснив керівник Українського центру оцінювання якості освіти.
Апеляційні заяви щодо результатів тестування можна подати протягом п’яти календарних днів від дня офіційного оголошення результатів, до того ж у письмовому вигляді. Комісія УЦОЯО має їх розглянути протягом 15 календарних днів. Можливість оскаржити свої результати матимуть і учасники додаткової сесії, яка завершиться 12 липня.
Та перш ніж просити переглянути оцінку, абітурієнту варто ознайомитися з перевіреними бланками власних відповідей на сертифікаційні завдання (їх скан-копії розміщують на інформаційних сторінках учасників тестування) і об’єктивно оцінити свої шанси. Під час розгляду апеляційної заяви результати тестування фактично визначаються повторно, відбувається повторна технічна та предметна перевірка бланків відповідей абітурієнта. В результаті він може отримати і вищу, і нижчу оцінку порівняно з початковою, нагадують в УЦОЯО.
За даними Українського центру оцінювання якості освіти, загалом поточного року було проведено 840 тисяч тестів.
Наймасовішим було ЗНО із солов’їної (у ньому брали участь 212 599 осіб), адже українська мова та література є обов’язковим предметом для вступу до будь-якого вишу на будь-яку спеціальність.  Проте лише п’ять учасників зовнішнього оцінювання з цієї дисципліни отримали максимально можливі 200 балів, а вісім відсотків взагалі завалили іспит — не подолали порогу «склав/не склав».
У центрі також нагадали, що цього року зовнішнє незалежне оцінювання проходитимуть усі, хто вступає до магістратури за спеціальністю 081 «Право». Реєстрація таких учасників тестування триватиме з 12 по 25 липня, її здійснюватимуть приймальні комісії вишів.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).