Учора в Одесі в готелі «Бристоль» відбулася церемонія відкриття україно-американських навчань «Сі Бриз-2017».


Вони відбуватимуться за новою методикою й під керівництвом штабу командування, розробленого за стандартами НАТО.
Основною особливістю україно-американських навчань «Сі Бриз-2017» є зміна структури штабу, який цього року складатиметься з безпосередньо керівництва навчань і окремо штабу морського командування, розробленого за стандартами Альянсу. Відрізнятиметься від попередніх навчань і метод їх проведення — міжнародні маневри відбуватимуться у режимі «free play» (вільна гра).
Керівник робочої групи з планування навчань від ВМС України капітан 1-го рангу Олексій Неїжпапа повідомив, що під час «Сі Бриз-2017» багатонаціональний штаб морського командування здійснюватиме планування й керування силами за ввідними керівництва навчань, приймаючи рішення й здійснюючи керівництво не тільки корабельними тактичними групами, а й береговим та авіаційним компонентами.


Це дасть змогу провести апробацію здатності перспективного штабу морського командування керувати силами в операціях за стандартами НАТО.
У навчаннях крім українських і американських військових моряків, за планом, візьмуть участь представники Великої Британії, Бельгії, Болгарії, Греції, Грузії, Італії, Канади, Литви, Молдови, Німеччини, Норвегії, Польщі, Румунії, Туреччини, Франції й Швеції. ВМС США представлені ракетним крейсером класу Tіconderoga, USS Hue Cіty (CG 66); ракетним есмінцем Arleіgh Burke, USS Carney (DDG 64); патрульним протичовновим літаком P-8A Poseіdon, а також майже 800 моряками й морськими піхотинцями. Зокрема, Туреччина братиме участь у маневрах трьома бойовими кораблями, зокрема це і підводний човен. Серед кораблів — фрегат F241 Turgutreіs і великий десантний корабель NL 214. В Одесу також зайшов румунський корвет «Контр-адмірал Хорія Мачелларіу».
«Сі Бриз-2017» відбудуться у липні цього року в Одеській і Миколаївській областях та в північно-західній частині Чорного моря.

ДовІдка 

Україно-американські навчання «Сі Бриз» проходять із 1997-го щорічно відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво в галузі оборонних і військових відносин між Міністерством оборони США й Міністерством оборони України від 1993 року. Їх проводять для підготовки й нарощування бойової готовності Військово-Морських сил України на двосторонній основі, але навчання є відкритими для інших країн.


Одеса.