Рішенням сесії Одеської міськради знаменитому кінорежисеру Кірі Муратовій присвоєно звання «Почесний громадянин міста Одеси». Високого звання її удостоєно за багаторічну плідну працю, видатні творчі досягнення, вагомий особистий внесок у розвиток кіномистецтва і значні заслуги у громадському житті міста.


Кіра Георгіївна дебютувала як кінорежисер на Одеській кіностудії 1962 року, поставивши разом з майбутнім чоловіком короткометражний фільм «Біля крутого яру» і повнометражну стрічку «Наш чесний хліб». 1967-го зняла свою першу самостійну картину «Короткі зустрічі», потім — «Довгі проводи».


Серед найпомітніших її робіт — «Зміна долі» (1987) й «Астенічний синдром» (1989). Ці фільми привернули до себе значну увагу, а останню картину було удостоєно спеціального призу журі «Срібний ведмідь» 40-го Берлінського кінофестивалю (1990) і кінопремії «Ніка» за кращий ігровий фільм (1991).


За понад 50-річний режисерський стаж Муратової було створено шедеври кінематографа, визнані світовим співтовариством. Вона стала однією з перших знаменитих одеситок, чиє ім’я увічнено на Алеї зірок до 220-ї річниці з дня заснування Одеси.


Одеса.