У Збаразькому замку, неподалік Тернополя, відбулося сьоме засідання Ради туристичних міст і регіонів України. Участь у засіданні взяли заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук, директор департаменту туризму і курортів Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Іван Ліптуга, голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна та голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

На знімку: почесних гостей вітають біля входу у замок.

Рада туристичних міст і регіонів є постійно діючим консультативно-дорадчим органом Мінекономрозвитку, який почергово збирається на регулярній основі в різних містах України. Головне завдання ради — розроблення стратегії і підготовка пропозицій та рекомендацій щодо формування і підвищення ефективності державної політики у сфері туризму та курортів, а також її практична реалізація на регіональному і місцевому рівнях.
Як зазначив під час засідання ради заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук, дуже важливо те, що уряд визнав розвиток туризму пріоритетним, бо це — і додана вартість, і нові робочі місця, і розвиток економіки. Водночас туризм — це не лише готелі та ресторани, це передусім дороги, аеропорти, інша інфраструктура, яка дає змогу державі розвиватися.
«Україна — багатогранна та багатокультурна. Це ж стосується Тернопільщини. Враховуючи величезну кількість історичних і культурних пам’яток, її можна назвати туристичним островом в Україні. У цього краю унікальна історія, культура, природа, ландшафти... І коли весь цей алгоритм складений — то система працює. Потрібно лише робити промоцію. Також важливо, щоб були люди, які піклуються про туристичну сферу. Потенціал у нас великий — ми маємо, що показати і собі, і світу», — наголосив Михайло Тітарчук.
У свою чергу голова Тернопільської ОДА Степан Барна підкреслив, що Тернопільщина — це край, де розташовано найбільше замків в Україні. А вони, власне, є свідченням історії багатьох народів — українців, поляків, литовців, угорців, євреїв, вірменів тощо.
«Два основні напрями, в яких ми працюємо, — це ландшафтний та паломницький туризм. На Тернопільщині розташована п’ята частина всіх пам’яток природи, що є в Україні. Це, насамперед, печери, водоспади і, звичайно ж, Дністровський каньйон. Щодо паломницького туризму, то на Тернопіллі є дві найбільші духовні святині — Почаївська лавра та Марійський духовний центр у Зарваниці. Щороку ці місця відвідують щонайменше мільйон прочан», — сказав очільник області. Він також зазначив, що Тернопільщина — чи не найбільш печерний регіон світу: лише відкритих понад сотня. Але чимало з них нам ще невідомі. Таким чином, за його словами, в цьому регіоні ще можливі географічні відкриття.

Фото надано автором.

 

ТИМ ЧАСОМ

Замки отримають друге життя

На Тернопільщині представили два проекти, спрямовані на розвиток туризму. Перший з них — QR-кодування пам’яток культури та історії. У рамках проекту уже виготовлено 100 табличок для їх розміщення на найпопулярніших туристичних об’єктах.
У QR-коді зашифрована коротка інформація (до 140 символів) про той чи інший об’єкт українською та англійською мовами. Для його сканування потрібен лише смартфон і спеціальна програма для зчитування.
Інший проект має назву «Друге життя замків Тернопільщини». Це — комп’ютерна реконструкція та 3D-друк замків Тернопільщини, які нині перебувають у напівзруйнованому стані. Проект сприятиме процесу відновлення архітектури оборонних споруд давнини. Водночас його важливість полягає в тому, що ці замки становлять великий туристичний, історичний та рекреаційний потенціал області.
Проект розпочато моделлю Кременецького замку, який роздрукований на 3D-принтері. Цей принтер презентували Тернопільському педуніверситету депутати Верховної Ради України від області Олег Барна, Ігор Побер, Микола Люшняк і Тарас Юрик.